Rovana Plumb: Obligaţiile privind îndepărtarea "poluării istorice" revin Gold Corporation

Investiţia RMGC la capitolul "poluării istorice" este de 300 milioane de euro, sumă pe care o va suporta compania, potrivit ministrului Rovana Plumb.

Adăugat: 24 Septembrie 2013
Ultima actualizare:24 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul Mediului şi schimbărilor climatice, Rovana Plumb, le-a dat asigurări parlamentarilor din Comisia specială pentru Roşia Montană că noul proiect al guvernului respectă pe deplin standardele internaţionale de mediu.

Plumb, a declarat la audierile de la Comisia specială pentru Roşia Montană, că obligaţiile privind îndepărtarea "poluării istorice", existente acum în zonă de la exploatările din deceniile trecute, revin în totalitate companiei Gold Corporation.

Investiţia, numai la acest capitol, este de 300 de milioane de euro, sumă pe care statul român nu şi-o poate permite, a explicat ministrul.

În plus, a mai spus Rovana Plumb, ministerul s-a asigurat că, în cazul în care exploatarea va începe, investitorul va utiliza cea mai modernă tehnologie pentru neutralizarea cianurii. Iazul de decantare va avea protecţie sporită, iar barajul iazului va fi asigurat în caz de cutremur.

Ministrul  a precizat că problemele legate de mediu şi poluare la Roşia Montană ţin de existenţa a 18 halde de steril neecologizate şi abandonate, a două cariere abandonate fără a fi ecologizate şi a 1.450 kilometri de galerii subterane prin care se scurg ape acide.

Ministrul Mediului a arătat că există ape acide care sunt deversate în bazinul hidrografic printr-o singură galerie şi a precizat că există şi alte puncte de scurgere din care se descarcă ape acide.

Ea a arătat că, prin deversarea acestor ape acide, se depăşesc cotele maxime admise de până la 100 de ori, fiind afectaţi sever 40 de km în aval în râul Arieş, şi că există mortalitate piscicolă în Arieş, iar ecosistemul e puternic afectat.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Alina Stănuţă
Adăugat:
24 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza