Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene

Politica de coeziune este promovată de ministrul Rovana Plumb și în Italia.

Adăugat: 4 Februarie 2019
Ultima actualizare:4 Februarie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul român al fondurilor europene, Rovana Plumb, a inițiat o serie de întâlniri bilaterale cu ministrii din statele membre ale Uniunii, în vederea obtinerii de sprijin pentru consolidarea politicii de coeziune.

Dupa o discutie la Madrid cu omologul spaniol, oficialul român a avut vineri, la Roma, o întâlnire cu ministrul italian pentru regiunile din sud, Barbara Lezzi.

Rovana Plumb
: Desigur că avem o mare responsabilitate ca și președinție a Consiliului Uniunii Europene, iar in calitatea oficială de președinte al Consiliului Afaceri generale pe politica de coeziune doresc sa avem întâlniri bilaterale cu toti omologii din toate statele membre, fie că vorbim de state membre net contributoare, fie ca vorbim de state membre net beneficiare, pentru a gasi acele solutii, care, pe de-o parte, sa conduca la avansarea negocierilor, astfel încât sa avem, pâna la 25 iunie, când avem Consiliul de Afaceri Generale, un acord parțial care înseamna un consens între statele membre de a putea adopta în urma negocierii cu Parlamentul European cadrul legislativ privind politica de coeziune. Pe de altă parte însă obiectivele noastre nu sunt altele decât ca să răspundem nevoilor pe care le au cetățenii europeni, deci inclusiv românii, privind dezvoltarea comunităților locale, privind investițiile in capitalul uman, cum ar fi educația, învățământul dual, învățământul profesional inclusiv la nivel terțiar, nevoia de dezvoltare a infrastructurii pe sănătate și a serviciilor de sănătate, dar și domenii importante precum energia, mediul, schimbări climatice, infrastructura, infrastructura care nu face altceva decât sa asigure interconectarea între statele membre la nivel european și care conduce efectiv la creșterea competitivității și dezvoltării durabile a întregii Uniuni Europene, deci inclusiv a României. Sigur că investițiile la nivelul autorităților locale, asta înseamnă investițiile de care au nevoie regiunile - avem regiuni la nivelul Europei care sunt mai dezvoltate, regiuni mai puțin dezvoltate. Vrem sa fim cât mai pragmatici și sa asiguram in scurt timp consensul pe pachetul legislativ astfel încât sa putem sa avem conturata poziția și adoptarea parțiala in Consiliul din 25 iunie. Din punct de vedere al întâlnirilor pe care le-am avut aici la Roma și nu este prima data cu ministru Barbara Lezzi care este responsabilă - ca sa spun așa - de politica de coeziune avem o conlucrare mai îndelungată. Chiar spuneam data trecută când am venit că am format un grup de lucru in cadrul căruia am tot lucrat și când nu eram Presedentie și în pregătirea acestui semestru, dar și acum continuăm astfel încât să găsim cele mai bune soluții pentru avansarea negocierilor și să venim în sprijinul statelor membre pentru a putea finaliza și pentru a avea un cadru legislativ simplificat și flexibil adaptat nevoilor investiționale.

Reporter: Aici la Roma ați venit după o altă întâlnire la Madrid.

Rovana Plumb: Da. Așa este. Am avut întâlnire și la Madrid cu doamna ministru de finanțe Montero, care răspunde de pachetul legislativ pe coeziune, tot în acest sens pentru a găsi împreună soluții și a ajunge de a avea o contribuție noi ca președenție, Spania ca și stat membru în ceea ce privește avansarea negocierilor. Am inițiat aceste întâlniri pentru că suntem ambițioși, dar și realiști ca și președinție; suntem ambițioși pentru că vrem să finalizăm până la 25 iunie în Cadrul Consiliului adică între statele membre un acord; de asemenea să începem negocierile cu Parlamentul European, având mandat pe programare și pe managent și control, două componente foarte importante ale pachetului legislativ, mandat care ne-a fost transmis de președenția ausriacă. Noi continuăm negocierile pentru a deschide și pe celelalte componente și de a avansa negocierile, astfel încât să obținem mandat. Preconizăm o începere a negocierilor cu Parlamentul European imediat după Adoptarea cadrului comun de reglementare pentru poltica de coeziune până în 14 februarie; după 14 februarie  vrem să începem negocierile cu Parlamentul European.

Reporter: Care sunt sectoarele care considerați că ar trebui să fie susținute prin Fondul de devoltare regională.

Rovana Plumb: În primul rând regiunile, comunitățile locale, nevoia oamenilor de a se investi în tot ceea ce înseamnă educație, sănătate, deci pe componentele sociale, pe tot ceea ce înseamnă infrastructură, zona de energie, zona de tecnologie a informației,; de asemenea pe tot ceea ce înseamnă componentă de mediu. Toate acestea nu fac altceva decât să asigure o creștere economică sustenabilă ca și investiții, pe de altă parte creare de locuri de muncă și nu în ultimul râmd bunăstare la nivel fiecărei gospodării din Uniunea Europeană, deci implicit la nivelul statelor membre.  
Prin aceasta politica de coeziune, care reprezinta principala politica investitionala la nivelul Uniunii Europene, asiguram tot ceea ce este necesar pentru dezvoltarea comunitatilor locale, inclusiv în România, reducem decalajele între regiunile mai dezvoltate si regiunile mai putin dezvoltate si furnizam servicii sociale care sa poata sa conduca la o îmbunatatire a vietii de zi cu zi a fiecarui cetatean. O crestere economica sustenabila, robusta, asa cum a avut România în ultimii doi ani creeaza premisele unui progres în ceea ce priveste dezvoltarea, dar si în ceea ce priveste cresterea nivelului de trai.Autor:
Elena Postelnicu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
4 Februarie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza