Rovana Plumb cere anularea acordului de mediu acordat exploatării de la Certej

Ministerul Mediului a declanşat procedura prin care poate fi ridicat avizul pentru exploatarea cu cianuri a minerului aurifer de la Certej.

Adăugat: 13 Septembrie 2012
Ultima actualizare:14 Septembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul mediului, Rovana Plumb, a declarat joi, la finalul întâlnirii programate cu Janez Potcnik, comisarul european pentru mediu, că acordul de mediu dat exploatării de aur de la Certej este "ilegal şi nu respectă normele europene".

"Practic, s-au încălcat două directive europene, o convenţie internaţională şi alte două regulamente europene. Am semnat ordinul prin care am cerut Comisiei de Disciplină să facă cercetarea administrativă în ceea ce priveşte pe toţi care au făcut parte din echipa care a condus la eliberarea acestui acord de mediu, un acord total ilegal şi vom respecta normele şi reglementările europene, politicile europene şi aceasta, în beneficiul cetăţenilor şi al comunităţilor locale", a declarat Rovana Plumb.

Anterior, directorul Agenţiei Regionale de Mediu Timişoara, Gabriela Lambrino, declarase că Agenţia a urmat toţi paşii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, iar legislaţia nu prevede informarea Autorităţii de Mediu în astfel de cazuri.

Cererea ministrului mediului va fi depusă la Curtea de Apel marţi.

Acordul pentru exploatarea de la Certej a fost obţinut în iulie 2012, atunci l-a dat Agenţia Regională de Mediu Timiş după ce cererea pentru redeschiderea minei de la Certej a fost depusă în urmă cu câţiva ani.

Janez Potocnik: Decizia referitoare la proiectul minier de la Roşia Montană aparţine autorităţilor române

În cadrul întrevederii de joi dintre ministrul român al mediului, Rovana Plumb şi comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, s-a discutat şi despre controversatul proiect minier de la Roşia Montană.

Janez Potocnik a afirmat că decizia finală asupra proiectului minier de la Roşia Montană aparţine statului român şi nu Comisiei Europene.

"Decizia referitoare la proiectul minier de la Roşia Montană aparţine autorităţilor române, dar aceasta trebuie să respecte întru-totul legislaţia europeană de mediu. Să nu uităm de accidentul care s-a produs în urmă cu ceva timp la dumneavoastră în ţară /exploatarea de la Baia Mare, n.r./, iar, din acest punct de vedere, trebuie să facem tot posibilul să învăţăm", a menţionat Potocnik.

Oficialul european a precizat că, până la decizia finală, este nevoie de parcurgerea unor paşi fireşti şi că un lucru important se referă la monitorizarea regulată a unui astfel de proiect.

"Este absolută nevoie de parcurgerea unor paşi şi cred că este extrem de important ca acest tip de proiecte să fie cu regularitate monitorizat, inspectat şi totul să fie sigur şi sub control. Repet, însă, decizia stă în mâinile statului român, nu a Comisiei Europene. Comisia doar ia act, iar dacă are ceva de spus, va spune", a subliniat comisarul european pentru mediu.

La finele lunii iulie 2012, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara că Executivul va decide desecretizarea licenţei de exploatare pentru Roşia Montană în baza unei solicitări scrise a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, însă trebuie să existe şi acordul investitorului.

Într-un punct de vedere oficial, compania Roşia Montană Gold Corporation a precizat că desecretizarea contractului de licenţă pentru proiectul minier de la Roşia Montană va fi posibilă numai dacă statul român va modifica legea care clasifică aceste informaţii.

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.Autor:
Oana Rusu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
13 Septembrie 2012
Ultima actualizare:
14 Septembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza