Românii vor avea contracte de muncă în format electronic

Guvernul a adoptat, marţi, o Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea 130/1999 privind unele masuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă, a anunţat ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan Botiş.

Adăugat: 28 Decembrie 2010
Ultima actualizare:28 Decembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Una dintre cele mai importante prevederi se referă la faptul că, începând cu 1 ianuarie 2011, contractele de muncă şi ştatele de plată vor fi depuse de angajatori la Inspectoratele Teritoriale de Muncă pe suport electronic.


Documentele din aceeaşi categorie încheiate sau completate în luna decembrie a anului în curs vor fi ultimele înaintate pe suport de hârtie şi vor putea fi depuse până la sfârşitul lunii ianuarie 2011.


Tot de la 1 ianuarie angajatorii nu vor mai plăti comisioanele de 0,75% pentru păstrarea carnetelor de muncă la Inspectoratele Teritoriale de Muncă şi de 0,25% pentru păstrarea acestora de către angajator.


„Este o degrevare a taxelor fiscale şi cred că această scădere va contribui, în continuare, la reformele pe care Guvernul României le întreprinde în domeniul reducerii fiscalităţii”, a conchis ministrul Ioan Botiş.


Înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei MunciiIoan Botiş a precizat că acest act normativ  face parte dintr-o suită de modificări propuse de minister atât la Legea privind inspecţia muncii, la Statutul inspectorului de muncă, cât şi la Codul Muncii.

"Este o legătură între aceste trei legi. Prin aceste legi încercăm să întărim statutul personalului care lucrează în inspecţia muncii şi, de asemenea, să protejăm muncitorii de riscul de a munci fără forme legale”, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş.


Potrivit, ministrului, inspectorul muncii va avea posibilitatea de a intra permanent la sediul angajatorului şi verifica actele pe care acesta le deţine,     dispune suspendarea directă a activităţii, în cazul în care se constată o încălcare flagrantă a legii, dispune retragerea autorizaţiei de funcţionare,dar şi de a preleva mostre de produse, materiale sau substanţe fabricate, utilizate, depozitate, manipulate - cu înştiinţarea angajatorului sau deţinătorului acestora - în vederea efectuării de analize de laborator.

Ioan Botiş a făcut şi un bilanţ al activităţii Inspecţiei Muncii pe anul în curs, subliniind că Ministerul Muncii încearcă prin activităţile de control să diminueze impactul negativ pe care îl are munca nedeclarată, sau „munca la negru”.   


Potrivit datelor prezentate de ministrul de resort, în perioada ianuarie - noiembrie 2010 Inspecţia Muncii a efectuat acţiuni de control tip campanie, tematice şi de fond, cu caracter preventiv, la toate categoriile de angajatori, cu următoarele rezultate: 101.138 controale efectuate din care 79.541 pentru munca nedeclarată, 51.145 angajatori sancţionaţi, din care 8.418 pentru munca nedeclarată, 64.534.975 lei valoare amenzi aplicate, din care 44.742.500 lei pentru munca nedeclarată, iar peste 15.000 persoane depistate fără forme legale de angajare.

 
Declaraţia unică pe venit şi CASDeclaraţia unică privind plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale se poate depune, pe format de hârtie, până la 1 iulie 2011, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.


"A fost stabilită o perioadă tranzitorie, până la 1 iulie 2011, până la care declaraţia poate fi depusă şi în format de hârtie, semnat şi ştampilat, conform legii, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sau la unul din ghişeele acreditate de la Ministerului Finanţelor, după care declaraţia se depune lunar prin mijloace electronice" a precizat Ioana Muntean.

 
 Prin Hotărârea de Guvern, a fost aprobat modelul, conţinutul  şi modalitatea de depunere şi gestionare a declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Petruţa Obrejan
Reporter:
Petruţa Obrejan
Adăugat:
28 Decembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza