Românii, mai săraci decât în 2007

Averea netă a populaţiei s-a redus faţă de anul 2007, când a înregistrat un maxim, în special pe fondul scăderii preţului activelor imobiliare aflate în proprietatea românilor, a declarat viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea.

Adăugat: 25 Februarie 2015
Ultima actualizare:25 Februarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Liviu Voinea, viceguvernator BNR
trimite pe mail

Prezent astăzi, la un seminar organizat de Banca Centrală, Voinea a adăugat că în ceea ce priveşte gradul de îndatorare a populaţiei, situaţia este foarte diferenţiată între anumite segmente. 

"Pe de o parte, avem una dintre cele mai mici ponderi dintre ţările europene în ceea ce priveşte datoria populaţiei în venitul anual brut disponibil, pe de altă parte, avem o pondere semnificativă, una dintre ponderile mari, în ce priveşte  gospodăriile supraîndatorate, în totalul gospodăriilor, adică aceela care înregistrează dificultăţi la plata datoriilor curente", a arătat el.

Liviu Voinea a arătat că este o situaţie paradoxală.

"Asta arată că, deşi pe ansamblu  gradul de îndatorare nu este foarte ridicat, există un număr important de gospodării care au într-adevăr un grad ridicat de îndatorare şi care înregistrează, au dificultăţi la plată. De aceea şi eventualele politici luate în acest sens trebuie să fie diferenţiate pentru că situaţia este diferenţiată", a explicat viceguvernatorul BNR.

Liviu Voinea a subliniat însă că îndatorarea populaţiei este numai unul dintre segmentele la care se uită BNR în efortul său de asigurare a stabilităţii financiare, altele fiind legate de capacitatea sistemului bancar de a rezista în condiţiile unor şocuri importante, dar şi de modul în care se prezintă economia reală./mpetreAutor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
25 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza