Românii din străinătate se pot înscrie în Registrul Electoral

Românii care locuiesc în străinătate vor putea vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare doar dacă se înscriu începând de astăzi, 1 aprilie, în registrul electoral.

Adăugat: 1 Aprilie 2016
Ultima actualizare:1 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Autoritatea Electorală Permanentă   anunţă că, începând de astăzi, 1 aprilie 2016, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral, inclusiv cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, în perspectiva alegerilor parlamentare din acest an.

Perioada de înscriere începe astăzi şi se încheie cu aproximativ trei luni înaintea datei alegerilor, în funcţie de data stabilirii scrutinului.

Mai exact, înscrierile se pot face până cel mai târziu cu 48 de ore după începerea perioadei electorale pentru alegerile parlamentare, prin perioadă electorală înţelegând intervalul de timp care începe la data aducerii la cunoştinţă publică a zilei alegerilor şi care se încheie odată cu publicarea în Monitorul Oficial  a rezultatului scrutinului.

Într-un comunicat primit la redacţie AEP precizează pentru cei care doresc să voteze prin corespondenţă, că este obligatorie înscrierea în Registrul electoral cu această opţiune.

Astfel, cei interesaţi trebuie să depună personal sau să trimită prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă o cerere scrisă, datată şi semnată, însoţită de o copie a paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu, în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Modelul cererii poate fi descărcat de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente şi de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. 

Mai trebuie subliniat că  înscrierea în Registrul electoral nu este obligatorie şi că au drept de vot toţi alegătorii români care au domiciliul sau reşedinţa legal stabilite în străinătate.

VEZI documentele care atestă reședința în străinătate.Autor:
Alexandra Cristea
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
1 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza