Românii din străinătate mai au trei zile pentru înregistrarea votului

Se apropie alegerile prezidenţiale, iar românii din străinătate mai au la dispoziţie câteva zile pentru a anunţa intenţia şi modul de vot.

Adăugat: 9 Septembrie 2019
Ultima actualizare:15 Septembrie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Trei zile au mai rămas pentru înregistrarea votului în străinătate la alegerile prezidenţiale, termenul limită fiind 11 septembrie.

Alegătorii pot opta prin completarea unui formular online la adresa votstrainatate.ro fie pentru votul prin corespondenţă, fie pentru votul la o secţie organizată în străinătate.

Cei care aleg votul prin corespondenţă trebuie să adauge copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Pentru opţiunea vot în străinătate la o secţie de votare, alegătorii vor completa formularul online în care vor înscrie: numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.

O secţie de votare în străinătate poate fi înfiinţată la cererea a minimum 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau dintr-un grup de localităţi.

Ca urmare a acestor cereri, cetăţenii români vor fi radiaţi din listele electorale permanente şi înscrişi pe lista electorală permanentă din străinătate, respectiv pe cea pentru votul prin corespondenţă.

Până în prezent, aproape 50.000 de alegători s-au înregistrat online pe portalul votstrăinătate.ro.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie.

Cetăţenii români din străinătate vor putea vota anticipat pe parcursul a trei zile.

Constantin Florin Mituleţu Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente: Ca noutate, tot la alegerile din străinătate va fi simplificată procedura de votare la secţia de votare prin semnătură electronică, eliminarea listelor electorale suplimentare pe hârtie, dar şi cea mai importantă, votul anticipat vineri 12:00 - 21:00, sâmbătă 7:00 - 21:00, duminică clasic, ca şi în ţară, 7:00 - 21:00, cu posibilitatea de prelungire în toate cele trei zile, ca şi în ţară, până la ora 23:59, în situaţia în care sunt alegători la uşa secţiei de votare la ora 21:00 şi îşi doresc să exercite dreptul de vot.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale începe pe 12 octombrie şi se încheie pe 9 noiembrie la ora 7:00, iar termenul de depunere a candidaturilor este 22 septembrie.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Septembrie 2019
Ultima actualizare:
15 Septembrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza