Românii din Harghita şi Covasna susţin că sunt discriminaţi negativ

Situaţia românilor din judeţele Harghita şi Covasna a fost tema centrală a dezbaterilor de astăzi la Universitatea de Vară a Românilor de Pretutindeni, care are loc la Izvorul Mureşului, în Harghita.

Adăugat: 18 August 2016
Ultima actualizare:18 August 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Participanţii s-au arătat îngrijoraţi de respectarea drepturilor românilor din cele două judeţe şi au înaintat şi soluţii în acest sens.  

Reprezentanţii organizaţiilor civice ale românilor din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, prezenţi la Universitatea de Vară a Românilor de Pretutindeni, susţin că sunt discriminaţi negativ de majoritatea locală în propria ţară.

Organizaţiile româneşti din cele trei judeţe cer o strategie coerentă pentru protejarea identităţilor naţionale în zonă şi bugetarea Formului Civic ca reprezentant al românilor din cele trei judeţe.  

Ioan Lăcătuşu, fondatorul Centrului European de Studii Covasna - Harghita:

"Am solicitat rezolvarea problemei finanţării proiectelor asociaţiilor culturale româneşti, a instituţiilor şi a presei în limba română, aşa cum sunt finanţate de la bugetul central comunităţile maghiare din zonă. Am tras din nou un semnal de alarmă privind scăderea dramatică a populaţiei româneşti din cele două judeţe şi a lipsei de perspectivă privind realizarea tinerilor în zonă, prin condiţionarea cunoaşterii limbii maghiare pentru ocuparea posturilor publice", a spus Lăcătuşu. 

Şi deputatul PSD Harghita, Mircea Duşa a subliniat că este necesar un efort cotidian în privinţa păstrării tradiţiilor şi respectarea simbolurilor. 

"O problemă importantă este legată de valorile şi tradiţiile româneşti pe aceste meleaguri, de simbolurile care trebuie respectate pe aceste meleaguri, pentru că cele trei judeţe fac parte din România şi Constituţia este una şi pentru judeţele Harghita, Covasna şi Mureş şi aceeaşi Constituţie este şi pentru celelalte judeţe ale ţării", a atras atenţia fostul ministru al Apărării. 

În judeţele Harghita, Covasna şi Mureş trăiesc aproximativ 400.000 de români, aminteşte corespondenta RRA.Autor:
Angela Bârsan
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
18 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza