Românii din diaspora pot descărca direct de pe internet declaraţia pe propria răspundere

Ministerul Afacerilor Externe şi BEC au convenit o serie de măsuri care să simplifice procesul de votare pentru cetăţenii români din străinatate, printre care şi descărcarea de pe internet a declaraţia pe propria răspundere.

Adăugat: 5 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:5 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Titus Corlăţean, ministrul de Externe
trimite pe mail

Printre măsurile propuse de Ministerul român de Externe pentru fluidizarea votului în străinatate se numără posibilitatea ca alegătorii să descarce direct de pe internet declaraţia pe propria răspundere că nu au votat şi nu vor mai vota în aceeaşi zi la altă secţie.

O altă propunere, ca numărul cabinelor de vot din secţiile deja existente să fie suplimentat, tot pentru îmbunătăţirea procesului electoral.

Ministrul de externe Titus Corlăţean mai propune o soluţie. 

"Unii membri ai birourilor electorale din străinătate desemnaţi de partide politice fie nu s-au prezentat deloc în dimineaţa votului fie s-au retras chiar pe parcursul zilei votului. MAE este pregătit să pună la dispoziţie diplomaţi care nu fac politică, sunt imparţiali, pentru completarea acestor birouri", a dat asigurări şeful diplomaţiei române. 

Titus Corlățean a subliniat că MAE va pune la dispoziție personal suplimentar pentru completarea secțiilor de votare din străinătate, acolo unde au fost dificultăți în asigurarea, în ziua votului, a numărului de membri în birourile secţiilor de votare.

Ministrul afacerilor externe a dat asigurări că, în cazul adoptării de către Biroul Electoral Central a unor decizii privind desfăşurarea celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, inclusiv, acolo unde va considera necesar, prin luarea în considerare a propunerilor formulate de MAE, instituţia pe care o conduce le va respecta şi duce la îndeplinire conform prevederilor legale.

La rândul său, Biroul Electoral Central s-a arătat de acord în mare parte cu aceste propuneri, a declarat  purtătorul de cuvânt, al instituţiei,  Marian Muhuleţ. 

"Alegătorii pot utiliza formularul declaraţiei pe propria răspundere afişat pe site-ul BEC şi al MAE, "bec2014.ro" şi "mae.ro". Formularul declaraţiei pe propria răspundere poate fi completat de alegători şi în afara secţiei de votare. Semnarea şi /.../ declaraţiei pe propria răspundere se vor face numai în faţa membrilor biroului electiral al secţiei de votare din străinătate", a precizat Muhuleţ. 

Aceste măsuri vin după ce în primul tur al alegerilor de duminică au existat situaţii în care mai mulţi români care trăiesc în alte ţări europene nu şi-au putut exercita dreptul de vot.Autor:
Alin Şerbănescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
5 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza