Românii ar putea plăti mai mult pentru energie

Preţul energiei electrice ar putea creşte, în contextul liberalizării pieţei de energie.

Adăugat: 24 Iulie 2013
Ultima actualizare:24 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Misiunea Fondului Monetar Internaţional a avut întâlniri la Bucureşti cu sindicatele şi cu Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie.

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc, a declarat că FMI a evitat subiectul disponibilizărilor, aflat pe agenda de lucru, cu toate că, spun sindicaliştii, după privatizarea companiilor de stat, peste 10 mii de oameni şi-ar putea pierde locurile de muncă.

"Cele mai multe disponibilizări sunt în Poşta Română - 3.650; în partea de energie, şi mă refer la producători, mă refer la servicii din domeniul Electrica SA. Din păcate nu sunt nici soluţii pentru o reconversie a acestor salariaţi. Practic, aceşti oameni nu pot beneficia nici de prevederile Ordonanţei 36, dată de Guvernul României, în mare parte, pentru că răspunsul Ministerului de Finanţe este unul simplu: nu sunt bani. După estimarea noastră, pierderea locurilor de muncă se ridică la peste 10.000, până la finele anului", a spus Ion Pisc.

Noi creşteri de preţuri sunt de aşteptat în domeniul energiei, în contextul liberalizării pieţei şi al problemei certificatelor verzi, a declarat,  la finalul întâlnirii cu Misiunea FMI, preşedintele Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie, Frank Hajdinjak.

Un alt subiect abordat în a fost cel privind datoriile în creştere ale companiilor de căi ferate către societăţile furnizoare de utilităţi din energie.

"În primul rând, este un semn bun că a fost respectat calendarul de liberalizare până acum. Ar fi un semn foarte rău dacă se vor înregistra întârzieri în viitor. Aşa că sperăm că guvernul va găsi modalitatea corectă de a continua aplicarea sa. În urma procesului de liberalizare sunt de aşteptat noi creşteri de preţuri la energie. În plus, trebuie luate în calcul şi efectele altor măsuri, cum ar fi, de exemplu, reducerea certificatelor verzi", a spus Frank Hajdinjak.

Misiunea FMI a mai avut întâlniri cu reprezentanţii industriei de medicamente şi servicii medicale, dar şi cu specialişti din Ministerul de Finanţe.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional îşi continuă seria de discuţii cu oficialii români.

Miercuri sunt programate întâlniri cu reprezentanţii ministerelor economiei şi de finanţe, informează Radio România Actualităţi.Autor:
Eliza Ungureanu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
24 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza