România va cere Consiliului Europei monitorizarea Ucrainei

România sprijină parcursul european al Ucrainei, dar legislativul de la Bucureşti atrage atenţia că interzicerea drepturilor minorităţilor de a învăţa în limba maternă poate reprezenta o piedică pentru aderarea Ucrainei la UE.

Adăugat: 21 Septembrie 2017
Ultima actualizare:21 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Titus Corlățean, senator PSD
trimite pe mail

Delegaţia României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va solicita acestui for organizarea unei dezbateri, luna viitoare şi adoptarea unei rezoluţii pentru monitorizarea Ucrainei în privinţa respectării drepturilor omului.

Este propunerea făcută ieri de preşedintele delegaţiei, senatorul PSD Titus Corlăţean după ce parlamentul României a adoptat o declaraţie în care condamnă încălcarea drepturilor minorităţilor naţionale de a studia în limba maternă. 

Parlamentul României urmăreşte cu îngrijorare şi maximă atenţie evoluţiile generate de recenta adoptare în Rada Supremă a legii educaţiei,  se precizează în textul declaraţiei.

România a sprijinit şi sprijină parcursul european al Ucrainei, însă legislativul de la Bucureşti atrage atenţia că interzicerea drepturilor minorităţilor de a învăţa în limba maternă poate reprezenta o piedică pentru aderarea statului vecin la UE.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a amintit că România a fost primul stat din spaţiul european care a ratificat acordul de asociere Ucraina - UE. 

"Un pas major înapoi al Ucranei în drumul său european şi de democratizar, dar şi o ignorare făţişă în cunoştinţă de cauză, aş spune chiar dispre faţă de sensibilităţile statelor partenere ale Ucrainei", a spus Titus Corlăţean.

Românii de pretutindeni "trebuie să fie trataţi cu respect"

Statul român, prin toate instituţiile sale, este obligat să întărească legăturile cu românii din diaspora, a afirmat la rândul său deputatul liberal Benone Ardelean.

"Este absolut imperativ ca într-un astfel de moment să ţinem cont de faptul că românii de pretutindeni trebuie să fie trataţi cu respect şi trebuie să le se garanteze toate drepturile", a susţinut  Benone Ardelean.  

Deputatul UDMR Korody Attila a subliniat că Ucraina a eliminat cele mai importante legi care garantau comunităţilor etnice păstarea identităţii naţionale. 

"Ucraina a derapat de la principiile fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi garantării drepturilor omului", a spus Attila Korody. 

Şi celelalte grupuri parlamentare - ALDE, USR, PMP şi minorităţile naţionale - susţin declaraţia parlamentului privind noua lege a educaţiei din Ucraina, prin care se limitează dreptul minorităţilor de a studia în limba maternă.

Senatorii şi deputaţii consideră că un stat care doreşte să facă parte din spaţiul comun nu poate acţiona împotriva principiilor care stau la baza construcţiei europene.

Legislativul de la Bucureşti a aprobat de asemenea şi constituirea unei delegaţii de senatori şi deputaţi care să se deplaseze în Ucraina pentru a iniţia un dialog politic cu autorităţile de la Kiev.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
21 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza