România va adera la zona euro la 1 ianuarie 2019

Decizia privind aderarea României la zona euro în 2019 are la bază progresele realizate în privinţa îndeplinirii criteriilor necesare în acest sens, evoluţia reformelor structurale şi perspectivele solide de creştere economică.

Adăugat: 7 Mai 2014
Ultima actualizare:7 Mai 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul a stabilit ca 1 ianuarie 2019 să fie data ţintă pentru aderarea României la zona euro.

Anunţul îi aparţine ministrului pentru buget, Liviu Voinea, şi a fost făcut marţi, la reuniunea miniştrilor de finanţe şi ai economiei din cele 28 de state comunitare, desfăşurată la Bruxelles.

Tot marţi seară, a fost făcut public şi noul program de convergenţă.

Potrivit documentului, care va fi transmis Comisiei Europene, Guvernul va încerca să reducă CAS din a doua parte a anului.

Liviu Voinea a explicat că decizia Guvernului a avut la bază progresele realizate în privinţa îndeplinirii criteriilor necesare în acest sens, evoluţia reformelor structurale şi perspectivele solide de creştere economică, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe.

Obiectivul este menţionat şi în programul de convergenţă propus de guvern pentru perioada 2014-2017 şi postat pe acelaşi site.

Obiectivul "nu este în afara realităţii"

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a apreciat că obiectivul nu este în afara realităţii.

El a adăugat însă că este nevoie de un consens politic puternic şi de evaluarea consecinţelor, în special a celor legate de alinierea preţurilor.

Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, a anunţat că politicile fiscale propuse de executiv pentru acest an nu au în vedere introducerea unui nou sistem al contribuţiilor sociale obligatorii şi nici extinderea bazei de calcul a acestora asupra veniturilor realizate de persoanele fizice.

El a precizat, pentru Agerpres, că viziunea Guvernului este de a impulsiona creşterea economică şi crearea de locuri de muncă prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi reducerea contribuţiilor sociale de la 1 iulie 2014.

Cristian Socol a adăugat că, pe lângă aceste măsuri, va fi curăţat şi sistemul de taxe parafiscale prin eliminarea a 70 dintre acestea.Autor:
Roman Muşat
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
7 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza