România," unul dintre posibilii beneficiari ai repoziţionării resurselor militare ale NATO"

Prezent la bilanţul SRI pe anul 2013, preşedintele Traian Băsescu a lăudat activitatea acestei instituţii şi a subliniat că eficienţa SRI se datorează depolitizării.

Adăugat: 26 Martie 2014
Ultima actualizare:26 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Traian Băsescu, preşedintele României
trimite pe mail

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a afirmat la finalul prezentării bilanţului SRI pe anul 2013 că este nevoie de consolidarea componentei de contraspionaj, arătând că este posibil ca România să fie unul dintre beneficiarii repoziţionării resurselor militare ale NATO în teritoriul UE, ceea ce va face ca ţara noastră să fie mai atractivă pentru spionaj.

În discursul rostit, miercuri, la şediul SRI, preşedintele Traian Băsescu a subliniat eficienţa Serviciului Român de Informaţii, subliniind că aceasta se datorează, în primul rând, depolitizării.

SRI şi-a atins obiectivele, a afirmat Traian Băsescu şi a devenit una din cele mai respectate instituţii ale României. 

"A atins un nivel de respect, de încredere, din partea populaţiei pe care, cred eu, nu l-a avut niciodată un Serviciu Român de Informaţii interne. Mă uit pe toate sondajele, încrederea în SRI este undeva în jurul a 50%. Cred că toţi politicienii ne-am dori un asemenea nivel de încredere", a spus şeful statului.  

În privinţa contextului regional, Traian Băsescu a declarat că e posibil ca România să fie unul din beneficiarii repoziţionării resurselor militare ale Alianţei Nord Atlantice, ceea ce o va face şi mai atractivă pentru activităţi de spionaj.

Declaraţia integrală a preşedintelui Băsescu, pe prima pagină a site-ului, în pleyerul AUDIO.

Directorul SRI: Corupţia, vulnerabilitatea României

La rândul său, directorul SRI George Maior, consideră "corupţia" drept  una din vulnerabilităţile României în domeniul securităţii naţionale,

Acesta a declarat că SRI a trimis, anul trecut, peste 9 mii de informări, multe dintre acestea în domenii precum corupţia sau evaziunea fiscală. 

"Mă refer la corupţia în administraţie şi justiţie, o vulnerabilitate care încă afectează serios buna funcţionare a statului şi care va rămâne, desigur, o constantă în activitatea noastră. Am transmis informări legate de evaziunea fiscală, care poate prejudicia bugetul de stat, cu efecte directe asupra condiţiei sociale şi economice a cetăţeanului. Am abordat frontal şi în forţă multe aspecte legate de crima organizată transfrontalieră", a spus Maior.

George Maior a precizat că în actualul context regional, SRI şi-a intensificat activitatea de contraspionaj.

Perspectivele activităţii pentru 2014 vizează protejarea intereselor strategice ale Românei, atât în domeniul geo politic, cât şi în cel economic, în special cu privire la securitatea energetică, a mai declarat şeful SRI, miercuri, la bilanţul instituţiei pe care o conduce.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza