România "trebuie să continue să-şi întărească instituţiile"

Fostul ambasador al Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat că principalul obiectiv al României este continuarea întăririi instituţiilor democratice, susţinând că un pas important este numirea procurorilor şefi.

Adăugat: 8 Februarie 2013
Ultima actualizare:8 Februarie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA la Bucureşti
trimite pe mail

România trebuie să continue să-şi întărească instituţiile democratice - aceasta este apecierea fostului ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, într-un interviu acordat corespondentului Radio România la Washington.

Mark Gitenstein arată că, în privinţa relaţiei bilaterale dintre România şi SUA, aceasta ar fi cea mai importantă provocare.

Recent, vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, i-a mulţumit fostului ambasador pentru contribuţia sa la îmbunătăţirea relaţiilor cu o ţară foarte importantă pentru Washington şi pentru că a ajutat guvernul de la Bucureşti să treacă prin câteva momente foarte dificile.

Cu ocazia unui eveniment dedicat României, organizat în capitala americană Washington DC, Mark Gitenstein a mărturisit care sunt, în opinia sa, principalele provocări ale ţării noastre în acest moment.  

"În ceea ce priveşte relaţia noastră bilaterală, principala problemă acum este continuarea întăririi instituţiilor voastre democratice. Nu mai sunt ambasadorul american în România, dar ştiu că ultimele discuţii pe care le-am avut aveau legătură cu rezolvarea problemelor semnalate în raportul MCV. Am avut discuţii bune cu Guvernul României şi cu preşedintele şi cred că urmtorul pas important va fi numirea procurorului general şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", spune fostul ambasador american.

De asemenea, Gitenstein a precizat că numirea procurorilor şefi "implică selectarea unor persoane cu adevărat competente".

"Sper că această problemă va fi rezolvată repede, reflectând raportul MCV şi acordul de coabitare care menţionau un consens clar că alegerea trebuie să fie una nepartizană, că toate partidele trebuie să fie mulţumite cu alegerea respectivă. Acest lucru implică selectarea unor persoane cu adevărat competente pentru ambele posturi", a precizat el.  

Mark Gitenstein mai spune că noul secretar de stat american, John Carry, este foarte interesat de regiune şi că, atât timp cât se află în fruntea departamentului de stat, relaţia între România şi Statele Unite va continua să fie una puternică.

În ceea ce priveşte ce va face de acum încolo, Mark Gitenstein spune că îşi doreşte să ţină legătura cu România.

El ia în calcul să revină la firma sa de avocatură şi să reprezinte companii americane care încearcă să investească în România.

Mark Gitenstein a fost ambasador al Statelor Unite la Bucureşti până la sfârşitul anului trecut.

Deocamdată, Administraţia Americană nu a anunţat cine va fi noul ambasador al Statelor Unite în ţara noastră.Autor:
Ani Sandu
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
8 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza