România "susţine sprijinirea Ucrainei cu echipamente militare"

Preşedintele României a vorbit la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Româneşti despre noi sancţiuni pentru Rusia şi despre sprijinirea Ucrainei cu echipamente militare.

Adăugat: 29 August 2014
Ultima actualizare:29 August 2014

Politica Romaneasca
Foto: Traian Băsescu, preşedintele României. Sursa: Administraţia Prezidenţială
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va susţine în Consiliul European de sâmbătă şi la summitul NATO de sătămâna viitoare sprijinirea Ucrainei cu echipamente militare pentru ca această ţară să poată face faţă agresiunii Federaţiei Ruse.

De asemenea, şefului statului a pledat pentru o nouă etapă de sancţiuni pentru Rusia.

Lumea în care trăim este tot mai nesigură, a spus Traian Băsescu.

Un exemplu este Ucraina. Pe baza datelor, instituţiile româneşti au ajuns la concluzia că în Ucraina nu a avut loc o invazie rusă clasică, de tipul celei din 1968 în Cehoslovacia, însă este clar că raportul de forţe între armata ucraineană şi separatişti s-a schimbat major.

Preşedintele Traian Băsescu  a anunţat că tocmai din acest motiv va cere şi la Consiliul European şi la summitul NATO sprijin pentru Ucraina.

"Poziţia mea în Consiliul European de mâine va fi îndreptată către sprijinul Ucrainei cu armament cu care să poată face agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Voi susţine ideea că statele Uniunii Europene, statele membre NATO trebuie să treacă la faza punerii la dispoziţie a mijloacelor militare necesare armatei ucrainene", a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că, din punctul de vedere al României, răsturnarea raportului de forţe în favoarea separatiştilor şi de fapt a Rusiei este un risc major.

Preşedintele cere o prezenţă navală "consistentă" în Marea Neagră

Traian Băsescu a explicat că va cere la summitul NATO şi o prezenţă navală consistenţă în Marea Neagră, unde, în prezent, este o diferenţă foarte mare între capacitatea navală militară a Rusiei şi cea a României şi Bulgariei, de exemplu.

Preşedintele a explicat că, deocamdată, nu este vorba de un pericol raţional la adresa României, dar că trebuie să fim pregătiţi şi pentru "iraţional".

Traian Băsescu a mai spus că este nevoie de noi sancţiuni împotriva Rusiei, în conformitate cu noua abordare a Moscovei în Ucraina.

Preşedintele a precizat că unele state europene nu ar trebui să mai continue contractele militare aflate în derulare cu Rusia pentru că aceste echipamente pot fi folosite împotriva Ucrainei.

Traian Băsescu a anunţat că va cere şi sancţiuni financiare şi energetice, nu doar militare.

În acest context, preşedintele Traian Băsescu a cerut şi o revizuire a politicii naţionale de finanţare a armatei în sensul măririi fondurilor în România.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
29 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza