România, singurul stat membru al UE pentru care s-a declanşat procedura pentru deficit excesiv

În prezent, România este singurul stat membru cu procedură de deficit excesiv pe baza evoluţiilor de dinainte de pandemie.

Adăugat: 23 Mai 2022
Ultima actualizare:23 Mai 2022

Politica Romaneasca
Foto: Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene. Sursa: facebook.com/VDombrovskis/photos
trimite pe mail

Comisia Europeană propune ca regulile privind îndatorarea publică şi deficitele să rămână suspendate până la finalul anului viitor, din cauza posibilei prelungiriri a războiului dus de Rusia în Ucraina, care ar duce la noi cheltuieli.

Vicepreşedintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, a avertizat că investiţiile trebuie combinate cu un control strict al altor cheltuieli curente şi a menţionat că România este acum singurul stat membru pentru care s-a declanşat procedura pentru deficit excesiv.

Comisia Europeană nu intenţionează să deschidă noi proceduri de deficit excesiv în perioada următoare, a anunţat vicepreşedintele executivului european, Valdis Dombrovskis, care a spus însă că în toamnă şi în primăvara anului viitor vor fi reevaluate criteriile pentru încadrarea în limitele de îndatorare şi deficit, iar Comisia va urmări mai ales dacă statele membre respectă recomandările din semestrul european.

Valdis Dombrovskis: În prezent, România este singurul stat membru cu procedură de deficit excesiv pe baza evoluţiilor de dinainte de pandemie. Pentru anul trecut, deficitul României este conform cu ce a recomandat Consiliul, aşa că ţinem procedura în aşteptare, dar cum pentru anul următor există riscuri substanţial mai mari, e nevoie de mai multe eforturi pentru atingerea ţintelor.

Pentru a evita o creştere galopantă a salariilor, în pas cu inflaţia, executivul european recomandă scheme de sprijin pentru persoanele şi întreprinderile vulnerabile.

Presa şi unii economişti au remarcat că nimeni nu a pomenit rolul Chinei în blocajele de pe lanţurile de aprovizionare cu materii, care contribuie la creşterea inflaţiei.

Unii economişti consideră că perioadele repetate de carantină totală anti-COVID impuse de Partidul Comunist în China ar putea fi motivate şi de dorinţa de a creşte inflaţia în Europa.

Decizia de suspendare a regulilor privind deficitul excesiv urmează să fie aprobată de liderii statelor membre ale Uniunii Europene, însă recomandarea principală a forului comunitar este că planurile naţionale de redresare sunt esenţiale nu doar pentru recuperarea după pandemie, ci şi pentru atenuarea efectelor războiului.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 Mai 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza