România şi Ucraina vor continua dialogul privind Legea ucraineană a educaţiei

Niciun profesor care predă limba română în Ucraina nu va fi concediat, iar autorităţile de la Kiev vor păstra o proporţie corectă de studiu în limba ucraineană şi în cea română.

Adăugat: 15 Octombrie 2017
Ultima actualizare:15 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin
trimite pe mail

Dialogul dintre România şi Ucraina cu privire la Legea educaţiei, adoptată de Kiev, va continua, au decis vineri, în cadrul discuţiilor purtate la Bucureşti, miniştrii de externe din cele două state.

Cei doi oficiali au stabilit că niciun profesor care predă limba română în Ucraina nu va fi concediat şi că autorităţile de la Kiev vor păstra o proporţie corectă de studiu în limba ucraineană şi în cea română.

În ţara noastră sunt peste 90 de şcoli cu predare în limba ucraineană, a spus ministrul de externe, Teodor Meleşcanu.

"Decizia României de a reacţiona principial faţă de Legea educaţiei, propunând folosirea instrumentelor folosite de Consiliul Europei şi de OSCE, a avut la bază convingerea noastră fermă că opiniile avizate ale acestor foruri internaţionale vor putea oferi garanţii suficiente pentru asigurarea respectării şi promovării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina", a susținut Teodor Meleşcanu.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a dat asigurări că şcolile româneşti din Ucraina nu vor fi desfiinţate şi că ţara sa va lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia, chiar dacă legea a fost deja adoptată.

"Noi vrem să luăm în considerare rezultatele consultărilor şi cu comunităţile respective, inclusiv cu comunitatea română şi concluziile Comisiei, în cadrul dezvoltării mecanismului de implementare a acestei legi şi în procesul de dezvoltare a unei alte legi privind învăţământul preuniversitar", a susținut Pavlo Klimkin.

În urmă cu câteva zile, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluţie, în care arată că Ucraina a greşit adoptând Legea educaţiei, care restricţionează dreptul minorităţilor de a studia în limba maternă, şi că va trebui să aplice recomandările ce urmează să fie făcute de Comisia de la Veneţia.

Pe de altă parte, ieri a intrat în vigoare legea ucraineană a cotelor lingvistice la televiziune, adoptată de Parlamentul de la Kiev în luna mai.

Potrivit documentului, conţinutul emisiunilor de televiziune naţionale trebuie să fie de cel puţin 75 la sută în limba ucraineană, iar cel al emisiunilor regionale de minimum 60 la sută.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza