România şi Turcia vor să îşi dubleze schimburile comerciale

România este interesată de participarea firmelor turceşti la construcţiile de autostrăzi, care vor fi demarate din viitorul buget al UE, a spus președintele României, aflat într-o vizită în Turcia.

Adăugat: 5 Februarie 2014
Ultima actualizare:5 Februarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Declarații de presă comune președintele României, Traian Băsescu și președintele Turciei, Abdullah Gull
trimite pe mail

România şi Turcia vor să îşi dubleze schimburile comerciale, declară preşedinţii celor două ţări.

Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat interesat de participarea firmelor turceşti la construcţia de autostrăzi, în industria alimentară, energie sau turism.

Relaţiile politice şi economice dintre România şi Turcia sunt excelente, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, după convorbirile avute cu omologul său turc Abdullah Gull.

El a precizat că singurul obiectiv al vizitei sale la Ankara îl reprezintă consolidarea relaţiilor bilaterale. România este interesată de participarea firmelor turceşti la construcţiile de autostrăzi, care vor fi demarate din viitorul buget al UE, a mai spus şeful statului şi a adăugat că există interes şi pentru prezenţa companiilor turceşti în industria alimentară, în scopul valorificării producţiei agricole din ţara noastră, care nu are suficientă capacitate de procesare.

El a enumerat şi alte domenii în care speră să atragă investitori turci.

"Suntem interesaţi de prezenţa firmelor turceşti în energie, atât participare în procesul de privatiare a microhidrocentralelor şi a termocentralelor, proces în desfăşurare în România, dar şi în partea de distribuţie de valorificare a energiei electrice, sau în investiţii în producerea de energie neconvenţională, energia eoliană", a spus Traian Băsescu.

La rândul său, preşedintele Turciei, Abdullah Gull, a vorbit despre buna relaţie dintre cele două ţări, care şi-au stabilit drept obiectiv creşterea semnificativă a volumului schimburilor comerciale.

"Volumul schimburilor noastre comerciale este de şase miliarde de dolari, intenţionăm să atingem un volum de zece miliarde de dolari, este un obiectiv pe care ni l-am propus împreună", a spus Abdullah Gull .

Şeful statului a mai avut convorbiri cu premierul Turciei, Recep Tayip Erdogan, şi cu preşedintele parlamentului Cemil Cicek.

El s-a întâlnit şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Turcia.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
5 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza