România şi Serbia au semnat protocolul privind statutul minorităţilor

Ambasadorii României şi Serbiei au încheiat actul privind aderarea Serbiei la UE, după ce au ajuns la un compromis.

Adăugat: 1 Martie 2012
Ultima actualizare:1 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Oficialii României şi Serbiei au semnat joi, la Bruxelles, textul protocolului privind minorităţile române din Serbia.

Potrivit informaţiilor date presei, textul protocolului a fost convenit in forma finală miercuri, în cursul nopţii.

Corespondentul RRA la Bruxelles a informat că se aşteaptă ca protocolul să fie semnat de preşedintele Traian Băsescu care participă joi şi vineri la summitul UE de primăvară.

Rămâne de văzut dacă preşedintele Băsescu va considera că protocolul satisface cererile României şi în acest caz urmează să-şi dea acordul pentru acest text negociat îndelung miercuri, de cei doi ambasadori, text semnat ulterior joi, potrivit ultimelor informaţii.

Chestiunile în divergenţă pentru care a fost nevoie de acest compromis au venit  în urma reuniunii de marţi,  a miniştrilor afacerilor europene, când s-a spus că România aşteaptă garanţii mult mai clare din partea Serbiei că drepturile minorităţii române din Serbia sunt respectate.

Reprezentanţii României au spus,  într-o declaraţie, că vor rezultate concrete şi rapide pentru semnarea acestui protocol şi cerea atunci implicarea Comisiei Europene şi a înaltului reprezentant al OSCE pentru minorităţi în monitorizarea eforturilor Serbiei în această direcţie.

Comisia s-a angajat, într-o anexă la declaraţia de marţi, să facă acest lucru, şi va prezenta rezultatele monitorizării în obişnuitul raport anual de ţară pe care îl va prezenta, ca de obicei, în luna octombrie.

Potrivit ultimelor speculaţii din presă, România urmărea prin aceste condiţii impuse sârbilor să obţină de fapt acordul pentru integrarea în Spaţiul Schengen.

Corespondentul Radio România a informat că nimeni nu a încurajat speculaţiile respective, adăugând însă că de marţi, preşedinţia daneză a UE, după reuniunea miniştrilor afacerilor europene, spunea că această chestiune a aderării la Schengen a Bulgariei şi României nu a fost discutată şi deci a refuzat să facă o legătură între cele două subiecte.

În acelaşi timp, preşedinţia daneză a îndemnat pe cei care erau curioşi să afle motivele pentru care România şi-a exprimat aceste rezerve faţă de statutul pentru sârbi, să vorbească direct cu responsabilii români, a mai informat corespondentul radio România.

 Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
1 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza