România şi Israelul "sunt legate solid de românii care şi-au riscat viaţa"

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că România este legată de Israel prin numărul mare de evrei români care au plecat din ţara de origine şi care s-au expus pericolelor pentru a dezvolta statul Israel.

Adăugat: 20 Ianuarie 2014
Ultima actualizare:20 Ianuarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Shimon Peres şi Traian Băsescu. Sursa: Agerpres
trimite pe mail

UPDATE 2 Vizita preşedintelui Traian Băsescu în vechea cetate a Ierusalimului a durat mai mult decât era prevăzut în programul oficial.

Şeful statului a fost primit de Patriarhul Ierusalimului Teofilus al III-lea care i-a conferit Ordinul Sfântului Mormânt în Grad de Mare Comandor, după care împreună au mers la Sfântul Mormânt.

Aici, preşedintele Traian Băsescu a fost salutat de câteva grupuri de pelerini români, aflaţi în vizită la locurile sfinte. Programul şefului statului a inclus şi o vizită la Zidul Plângerii.

UPDATE 1 Preşedintele României, Traian Băsescu, a vizitat Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului Yad-Vashem.

La Sala Amintirilor a depus o coroană şi a aprins flacăra eternă în memoria celor 6 milioane de victime ale nazismului.

Tot la Memorialul Yad-Vashem a fost semnată declaraţia de cooperare între Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti şi Yad-Vashem pentru combaterea discriminării, intoleranţei şi antisemitismului.   

"Yad-Vashem este un loc care pe mine mă impresionează pentru că el reflectă ce s-a putut întâmpla mai rău şi mai urât omenirii ca urmare a abordărilor extremiste. Yad-Vashem te impresionează în primul rând pentru că este simplu, poate la fel de simplu cum nişte ticăloşi în istoria omenirii, în istoria Europei, au gândit să extermine un neam, o naţiune şi naţiunea nu era alta decât poporul sfânt", a spus preşedintele Traian Băsescu.

România şi Israelul, "legate solid de românii care şi-au riscat viaţa"

"România şi Israelul sunt legate solid de românii care şi-au riscat viaţa, au plecat în statul evreu şi în prezent contribuie la dezvoltarea acestei ţări", a declarat, la Ierusalim, preşedintele Traian Băsescu, aflat într-o vizită de două zile, în Israel şi în teritoriile palestiniene.

Şeful statului român s-a întâlnit, luni dimineaţă, cu omologul său Shimon Peres, care a salutat progresele economice făcute de România, dar şi rolul României în Uniunea Europeană şi în NATO.

Preşedintele israelian, Shimon Peres, a afirmat că ţara sa se află în mijlocul unor negocieri de pace, care este greu de obţinut, dar interesul statului Israel este un Orient Mijlociu liniştit şi prosper.

El a precizat că vor fi depuse toate eforturile, pentru ca regiunea să se dezvolte şi să intre în lumea modernă.

Preşedintele Shimon Peres a făcut câteva referiri şi la evoluţia României.

"România de astăzi are un viitor mai bun. Vă felicit pentru îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării şi am remarcat locul important pe care ţara dumneavoastră îl ocupă în cadrul Uniunii Europene şi al NATO", a spus Shimon Peres. 

Puntea solidă dintre România şi Israel o constituie evreii români care au plecat în număr mare din ţara de origine, punându-şi viaţa în pericol, pentru a dezvolta statul Israel, a declarat, la rândul său, preşedintele Traian Băsescu.

El s-a referit şi la eforturile pe care israelienii le fac pentru asigurarea păcii în regiune.

"Am venit într-un moment important pentru Israel. Suntem susţinători ai iniţiativei lui John Kerry şi avem convingerea că Israelul va face tot ce ţine de el, pentru a asigura, poporului lui şi regiunii, pacea.  eporter: Şeful statului a vorbit şi despre excelenta colaborare dintre cele două ţări, în domeniul tehnicii militare, al luptei antiterorism şi în ceea ce priveşte combaterea criminalităţii transfrontaliere", a spus Traian Băsescu. 

Traian Băsescu s-a mai întâlnit luni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu va avea întrevederi cu oficialităţile de la Tel Aviv, dar şi de la Ramallah, în teritoriile palestiniene.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Dragoş Ciocîrlan
Adăugat:
20 Ianuarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza