România şi Croaţia, 25 de ani de relaţii diplomatice

România şi Croaţia sunt determinate să consolideze şi să aprofundeze cooperarea atât în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale care sunt foarte bune, cât şi în privinţa proiectului european.

Adăugat: 12 Iunie 2017
Ultima actualizare:12 Iunie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Premierul Sorin Grindeanu și premierul Croaţiei, Andrej Plenkovi - foto Petruţa Obrejan
trimite pe mail

UPDATE ora 16.00 România şi Croaţia au o relaţie de cooperare foarte bună şi un potenţial uriaş de creştere a relaţiilor economice, fiind interesate de proiecte europene comune, precum politica de coeziune şi politica agricolă - a declarat premierul Sorin Grindeanu, după o întrevedere, la Zagreb, cu omologul său croat, Andrej Plenkovic.

Acesta a evidenţiat şi proiectele comune care se au în vedere a fi dezvoltate în cadrul Strategiei Dunării.

Un exemplu este parteneriatul stabilit între Vukovar şi Constanţa, pentru promovarea celor două oraşe-port ca puncte-cheie în dezvoltarea Strategiei Dunării.

Securitatea este foarte importantă pentru România şi nu numai, în contextul în care Europa trebuie să facă faţă unor noi provocări, dar şi în calitate de membru NATO, a afirmat, astăzi, premierul Sorin Grindeanu la Zagreb.

"Politica externă română are două componente importante: pe de o parte - întărirea proiectului european, pe de altă parte - Parteneriatul Strategic pe care România îl are cu SUA. Uniunea Europeană are provocări la care trebuie să facem faţă uniţi, pentru că istoria ne arată că împreună am fost mai puternici decât separaţi, iar acest lucru se poate face prin întărirea proiectului european", a declarat premierul României.

Pe lângă relaţiile bilaterale, premierii Sorin Grindeanu şi Andrej Plenkovic au discutat şi despre situaţia minorităţii croate din România şi respectiv a celei românofone din Croaţia, considerând că acestea pot avea un rol important în consolidarea cooperării între cele două state.

Ei au insistat şi pe necesitatea intensificării turismului.

De altfel, premierul Andrej Plenkovic spunea că numai anul trecut au vizitat Croaţia peste 100 de mii de turişti români.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat şi subiecte legate de proiectul european, dar şi de proiecte comune, cum ar fi strategia Dunării.

Relaţiile politice şi economice dintre România şi Croaţia, precum şi cooperarea în calitate de state membre ale UE au fost principalele teme ale întâlnirii pe care premierii celor două ţări au avut-o în această dimineaţă la Zagreb, unde Sorin Grindeanu face azi o vizită oficială. 

România şi Croaţia sunt determinate să consolideze şi să aprofundeze cooperarea atât în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale care sunt foarte bune, cât şi în privinţa proiectului european, dar şi în cadrul Alianţei Nord Atlantice din care ambele ţări fac parte, a declarat cu puţin timp în urmă aici la Zagreb premierul Sorin Grindeanu, informează trimisul RRA.

El a precizat că această vizită survine într-un moment special, şi anume aniversarea a 25 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Croaţia, însă un rol deosebit de important trebuie acordat şi componenţei economice.

De altfel, astăzi a fost semnat aici, la sediul guvernului din Zagreb şi un memorandum de colaborare între camerele de comerţ din cele două state. 

"Am agreat că, din perspectiva relaţiilor economice, există un potenţial important de creştere care trebuie valorificat. Am exprimat dorinţa de a identifica noi oportunităţi în vederea dinamizării relaţiilor economice dintre România şi Croaţia. Anul trecut, schimburile comerciale au fost în jur de 270 de milioane de euro. Potenţialul de creştere este uriaş şi ne dorim să valorificăm la maxim acest potenţial de creştere", a declarat Grindeanu. 

Şi premierul croat Andrej Plenkovic spunea la rândul său că, pe lângă temele de interes comun, au fost abordate şi proiecte ce ţin de politica europeană.

Mai mult, autorităţile de la Zagreb şi Bucureşti intenţionează să-şi armonizeze eforturile legate de aderarea ambelor state la spaţiul Schengen.

De asemenea, premierul Sorin Grindeanu a fost oaspetele preşedintelui Parlamentului croat, Gordan Jandrokovic, urmând ca în jurul orei 13:30 ora României să fie primit de şeful statului croat, unde va avea un tet-a-tet cu doamna Kolinda Grabar Kitarovic.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
12 Iunie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza