România şi-a făcut "toate lecţiile pentru aderarea la Schengen"

Şeful Guvernului, Victor Ponta, spune că România "şi-a făcut toate lecţiile" privind aderarea la Schengen. El menţionează că "problema romilor" nu are legatură cu "acest subiect".

Adăugat: 2 Octombrie 2013
Ultima actualizare:2 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că, probabil, raportul MCV pentru România nu va fi dat în decembrie pentru că este bun, iar ţara noastră şi-a făcut toate lecţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen, problema romilor neavând legătură cu acest subiect.
    
"Ne-am făcut toate lecţiile şi pe siguranţa frontierelor şi pe MCV, care probabil că va fi bun şi de aia va fi amânat. Dacă era ceva rău, venea mai repede. Noile poveşti care apar acum cu romii nu au nicio legătură şi trebuie să spuneţi tot timpul: romii sunt acolo şi or să fie acolo şi dacă intrăm în Schengen şi nu avem o obligaţie", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

Ponta: Avem o strategie de integrare a romilor

El a precizat că "avem o strategie de integrare a romilor" şi a precizat că în perioada următoare vor fi luate "măsuri drastice".

"Avem o strategie de integrare a romilor, dar nu doar a romilor, eu nu vreau să vorbim doar despre romi, eu vreau să vorbim despre românii care comit diverse fapte în alte state din  UE şi faţă de care vreau ca în perioada următoare să luăm nişte măsuri drastice. Dar una-i una şi alta-i alta", a afirmat Ponta.
    
Şeful Guvernului a vorbit şi despre faptul că poziţiile luate de anumite ţări cu privire la romi au avut legătură cu politica internă a respectivelor state.
    
"Că toată lumea îşi face campanie pe seama României, e vina, cum să vă spun, până la urmă a noastră, că acceptăm chestia asta. Lucrurile trebuie spuse foarte clar, vă rog să spuneţi la toate întâlnirile: au probleme în politica lor internă, să şi le rezolve, dar nu pe spinarea noastră. Strategia de integrare a romilor o facem, pedepsirea celor care ne fac de râs şi îi fac de râs pe toţi românii care lucrează corect şi cinstit în străinătate o să o facem", a mai spus Ponta.

Corlăţean transmite Franţei că "parteneriatul nostru strategic se susţine prin reciprocitate"

În şedinţa de guvern, ministrul de externe, Titus Corlăţean, l-a informat pe premierul Victor Ponta că le va transmite autorităţilor franceze, prin canale diplomatice, că obiectivele din Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, inclusiv sprijinul Franţei la aderarea României la Schengen, se susţin "prin reciprocitate".

"Am transmis deja şi voi transmite colegilor francezi pe canale diplomatice faptul că ceea ce am stabilit în Parteneriatul strategic şi foaia de parcurs pe care aţi semnat-o cu premierul francez la Paris, în urmă cu câteva luni, unde este inclus un obiectiv comun asumat de ambele părţi, sprijinirea de către Franţa a demersurilor României pentru aderarea la spaţiul Schengen, şi unde sunt şi alte obiective politice, strategice, economice, culturale extrem de importante, un astfel de Parteneriat strategic se susţine prin reciprocitate. Dacă nu există reciprocitate, atunci este bine să primim pe canale oficiale, şi nu prin intermediul mass-media, din partea Guvernului francez această concluzie", i-a spus Corlăţean lui Ponta.

Franţa susţine aderarea României la Schengen "în etape"

Aflat la Bucureşti, vicepreşedintele grupului de prietenie româno-francez, Pierre Dufau, a afirmat că Franţa susţine aderarea României la Schengen în etape, dar sunt necesare progrese în acest sens.

El a spus că integrarea romilor în comunitatea franceză sau în cea europeană nu ar trebui legată de intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie.

Vizita reprezentantului Franţei în România are loc la o săptămână de la declaraţiile ministrului francez de interne, Manuel Valls, care a susţinut că problema romilor nu poate fi rezolvată prin inserţie socială şi că ei ar trebui repatriaţi.

Apoi, Manuel Valls i-a spus premierului francez, Jean-Marc Ayrault, că intervenţia sa a fost o stângăcie.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Ioana Tănase
Adăugat:
2 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza