România se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene

Autorităţile de la Bucureşti lansează astăzi dezbaterile pentru pregătirea mandatului României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Mandatul va fi de 6 luni şi începe la 1 ianuarie 2019.

Adăugat: 25 Ianuarie 2018
Ultima actualizare:25 Ianuarie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Victor Negrescu
trimite pe mail

Ministrul afacerilor europene Victor Negrescu a declarat că ţara noastră îşi propune să aibă o preşedinţie transparentă, iar în acest scop vor exista o serie de consultări publice, inclusiv pentru stabilirea priorităţilor.

Forumul de consultare publică Comunicare şi dezbateri pentru pregătirea şi exercitarea preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene este o structură consultativă care funcţionează pe lângă Ministerul de Externe, sub coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene.

Principala misiune a forumului este crearea unui cadru formal de derulare a dezbaterilor publice pe tema viitoarei preşedinţii româneşti a consiliului.

La evenimentul de astăzi vor participa membrii delegaţiilor naţionale la organismele consultative ale Uniunii Europene, ca, de exemplu, Comitetul Economic şi Social European sau Comitetul European al Regiunilor, reprezentanţi ai organizaţiilor patronale, sindicale, academice, profesionale, dar şi ai societăţii civile organizate sau ai altor instituţii relevante în domeniul afacerilor europene.

Recent, ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a anunţat că documentul cu priorităţile naţionale va fi gata cel târziu în luna septembrie.

Acesta va fi redactat ţinând cont şi de documentul care va cuprinde priorităţile trioului de preşedinţii pe care România îl va forma împreună cu Austria şi Croaţia.

Acest document ar putea avea o primă formă în luna iunie sau iulie.

Trioul stabileşte obiective pe termen lung şi pregăteşte o agendă comună, determinând subiectele şi aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni.

Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei ţări îşi pregăteşte propriul său program, mai detaliat, pentru cele şase luni de mandat.

 Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
25 Ianuarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza