România se află în grupul restrâns al statelor ce deţin combustibilul nuclear

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la finalul summitului de la Washington, că România şi-a asumat noi angajamente privind securitatea nucleară.

Adăugat: 3 Aprilie 2016
Ultima actualizare:3 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
Foto: presidency.ro Preşedintele României, Klaus Iohannis
trimite pe mail

Klaus Iohannis a subliniat faptul că ţara noastră este în grupul restrâns al statelor care deţin întregul ciclu al combustibilului nuclear şi a dat asigurări că va respecta în continuare standardele şi obligaţiile ce îi revin, informează redactorul RRA.

Şeful statului a mai spus, în conferinţa de presă susţinută la finalul  Summitului securităţii nucleare, că ţara noastră aplică cele mai stricte reguli pentru gestionarea şi manipularea materialelor nucleare şi pentru combaterea terorismului nuclear.

De asemenea, Iohannis a anunţat că printre noile angajamente asumate de România la acest summit se numără consolidarea capacităţilor naţionale pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear, dar şi o nouă contribuţie voluntară la fondul de securitate nucleară a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

"Am anunţat o serie de noi angajamente pe care România şi le-a asumat cu acest prilej, şi anume: unu - consolidarea capacităţilor naţionale pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear, doi - îmbunătăţirea transportului materialelor nucleare şi radioactive prin implementarea unui sistem pilot de depistare a circulaţiei şi transportului substanţelor radioactive, trei - dezvoltarea şi implementarea unui curs naţional de training pe tema culturii securităţii nucleare şi patru - o nouă contribuţie voluntară la fondul de securitate nucleară al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică", a spus preşedintele.

Răspunzând unei întrebări din partea Radio România, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa faptului că ţara noastră se află într-un grup restrâns de state posesoare ale întregului ciclu al combustibilului nuclear.

"Odată cu dezvoltarea ciclului complet, o ţară poate să înveţe. Deci, se crează pe parcurs expertiza necesară pentru fiecare etapă în parte, începând de la chestiuni relativ simple, cum sunt mineritul, până la chestiuni foarte complicate care ţin exact de scuritatea nucleară însemnând tansportul materialului nuclear, păstrarea după utilizare ş.a.m.d. Sunt foarte, foarte multe chestiuni care au specific aparte şi care nu pot fi învăţate în alt sector industrial sau energetic. Deci, România este una dintre ţările, nu foarte multe, care chiar are această expertiză", a punctat Iohannis.

Şeful statului s-a arătat încrezător în perspectivele de dezvoltare a programului nuclear românesc în conformitate cu cele mai înalte standarde în domeniul securităţii şi siguranţei nucleare.

Trimisul RRA în Statele Unite, Oana Bâlă, a  amintit, că preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit după summit cu românii care trăiesc la Washington.

România şi Statele Unite au un parteneriat foarte strâns, foarte bun şi cu o perspectivă foarte frumoasă - a declarat şeful statului român.

"Preşedintele Obama mi-a mulţumit pentru România, pentru parteneriatul pe care-l avem pe care-l găseşte foarte bun şi, recunosc, m-a bucurat această afirmaţie şi mulţumire", a mai spus Klaus Iohannis.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
3 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza