România sărbătorește 156 de ani de la "Mica Unire"

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român.

Adăugat: 24 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:24 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ziua Unirii va fi sărbătorită sâmbătă în mai multe localități din țară, dar și în București,  la Catedrala Patriarhală, în unităţi de învăţământ şi de cultură, printr-o serie de manifestări specifice.

După Sfânta Liturghie, de la ora 10,30, va fi oficiat un Te Deum "în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreţ din istoria poporului român la împlinirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuţie importantă".

De asemenea, sâmbătă, la ora 11,00, va avea loc depunerea de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Mitropoliei, iar de la ora 11,30, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa patriarhală, se va desfăşura sesiunea de comunicări ştiinţifice '"Consecinţele benefice ale Unirii Principatelor Române", organizată de Patriarhia Română şi Academia Română.

Flash-mob inedit

Platforma Unionistă "Acţiunea 2012" va organiza sâmbătă un flash-mob inedit pentru a marca 156 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Astfel, aproximativ 100 de militanţi unionişti se vor aduna la ora 14,00 la Podul de la Piaţa Naţiunilor Unite, unde vor întinde un tricolor lat de 5 metri peste Dâmboviţa.

De asemenea, sute de buchete de flori vor fi aruncate în apa râului ce străbate Bucureştiul, reconstituind astfel evenimentele de la începutul anilor 90, petrecute pe malurile Prutului.

Rămas în conştiinţa naţionlă sub denumirea de ''Podul de Flori'', momentul reprezintă prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial când frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte.

Vrancea: Premierul, la manifestările de la Focşani

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a declarat vineri că are confirmarea premierului Victor Ponta că va participa la manifestările organizate, sâmbătă, la Focşani, cu prilejul împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea şi prefectul Nicuşor Halici i-au mai invitat la manifestările ce vor avea loc în Piaţa Unirii, pe presedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Invitaţii au mai fost trimise miniştrilor din Guvernul Ponta, membrilor Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii, Patriarhiei Române, dar şi preşedintilor de consilii judeţene.

24 Ianuarie, sărbătoare națională

Despre posibilitatea ca 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române - să fie declarată drept zi de sărbătoare naţională a fost evocată public de vicepremierul Liviu Dragnea în urmă cu un an.

O lege în acest sens, având ca iniţiatori o sută de deputaţi şi senatori din mai multe grupuri parlamentare, a fost adoptată în 3 decembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for legislativ decizional, cu 276 de voturi pentru, patru împotrivă şi 11 abţineri.

156 de ani de la Unirea Principatelor Române

Pe 24 ianuarie se împlinesc 156 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment istoric înfăptuit la Bucureşti de Adunarea Deputaţilor, într-o clădire a Bisericii, situată pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află acum Palatul Patriarhiei.

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român.

La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a fundamentat înfăptuirea Unirii.

 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
24 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza