România, rol important în flancul estic al NATO

România se va număra printre ţările din flancul estic care vor găzdui centre de comandă, controlate de ofiţeri locali şi ai forţelor NATO, constituite de Alianţa Nord-Atlantică pentru contracararea acţiunilor tot mai agersive ale Rusiei în Ucraina.

Adăugat: 6 Februarie 2015
Ultima actualizare:6 Februarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
trimite pe mail

Conform deciziei luate joi de miniştrii apărării din ţările Alianţei, asemenea centre vor mai fi constituite în Polonia, Bulgaria, şi în cele trei ţări baltice.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, la Cartierul General NATO din Bruxelles, că această măsura reprezintă cea mai semnificativă consolidare a forţei colective de la încheierea războiului rece până astăzi.

NATO doreşte ca prin aceste structuri multinaţionale de comandă şi control să asigure o prezenţă importantă pe teritoriul aliaţilor estici.

Constituirea celor două unităţi în România va demara anul acesta, urmând ca ele să fie puse la dispoziţia Alianţei, începând cu 2016. În cadrul acestor centre vor fi prezenţi atât ofiţeri români cât şi militari din alte state NATO.

Mircea Duşa, ministrul Apărării : România are două comandamente NATO

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat că este vorba de un comandament de control şi despre unul de divizie. 

"Aceste măsuri privesc, în special, România şi Bulgaria, pe flancul sud-estic, şi sunt măsuri deosebite, de fapt vom avea prezenţe NATO în România prin cele două comandamente care s-au aprobat a fi înfiinţate. În perioada care urmează, sigur, rămâne ca Ministerul Apărării, împreună cu reprezentanţii noştri de aici, de la Cartierul General NATO, să implementăm măsurile de realizare a acestor capabilităţi militare. Statele care vor participa la cele două comandamente vor face publice capabilităţile şi numărul de militari cu care vor participa în cele două comandamente din România, respectiv în Comandamentul de Comandă Control şi Comandamentul de Divizie", a precizat Duşa, citează corespondentul RRA la Bruxelles.

Constituirea acestor structuri de comandă şi control pe teritoriul României ţine cont de necesitatea existenţei forţelor şi capacităţilor militare de răspuns, pentru contracararea unor posibile acţiuni militare ostile la adresa României şi a Alianţei, dar şi de potenţialul şi infrastructura disponibilă la nivel naţional, a precizat Mircea Duşa, care a participat la reuniune.

Jens Stoltenberg:  "România este printre cele şase state gazdă ce vor avea unităţi de comandă şi control

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat intenţia României de a ajuta cu desfăşurarea unor Cartiere Generale de divizie, multinaţionale, în cadrul celei sud-estice. 

"România este printre cele şase state gazdă ce vor avea unităţi de comandă şi control, ce vor începe să acţioneze imediat. Vor fi elemente cheie de coordonare între statele naţionale, cele şase, şi cele ale NATO.Aceste unităţi vor juca un rol vital în caz de nevoie. Este vorba de forţe terestre şi de forţe aeriene şi vom dezvolta modul în care ele vor acţiona în cadrul forţei "vârf de lance" (spear force)", a spus el. 

În cele şase state ale Alianţei Nord-Atlantice din flancul estic vor fi desfăşuraţi 5000 de militari.

Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania şi Marea Britanie au acceptat să fie primele ţări care vor participa la această nouă forţă "vârf de lance", a mai spus secretarul general al NATO la finalul reuniunii.

El a precizat că finanţarea va veni atât din partea Alianei Nord-Atlantice, cât şi din partea statelor membre NATO, care vor participa la această forţă.

Este un răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei, care a încălcat legea internaţională şi a anexat Crimeea, a mai spus secretarul general al NATO.

Principalul scop este să ne asigurăm că NATO, într-un mediu de securitate în schimbare, este capabil să protejeze toţi aliaţii împotriva oricărei ameninţări, a mai spus el, insistând pe solidaritatea memrilor NATO, "Toţi pentru unul şi unul pentru toţi", principiul apărării colective.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
6 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza