România relaxează restricțiile. Prima zi în care se aplică măsurile de relaxare

Este prima zi în care se aplică măsurile de relaxare luate de guvern după scăderea ratei de infectare cu noul coronavirus în ţară.

Adăugat: 15 Mai 2021
Ultima actualizare:15 Mai 2021

Politica Romaneasca
Foto: Foto: Arhivă/ Agerpres
trimite pe mail

Începând de astăzi, masca de protecţie nu mai este obligatorie în spaţiile publice neaglomerate.

Portul măştii se menţine în staţiile pentru transportul în comun, în pieţe, în târguri şi în zonele în care se desfăşoară mitinguri, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri.

S-au eliminat şi restricţii de circulaţie în timpul nopţii, iar programul restaurantelor, al barurilor şi al teraselor este în intervalul 5:00-24:00.

Totodată, se pot organiza şi desfăşura competiţii sportive în aer liber, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului.

Sunt permise şi evenimentele culturale cu cel mult 500 de persoane, care trebuie să respecte anumite reguli, după cum preciza premierul Florin Cîțu.

Florin Cîţu: Se stabileşte programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi teraselor în intervalul orar 5-24, se creează posibilitatea ca în spaţiile deschise competiţiile sportive să se poată desfăşura cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Dacă pandemia îşi menţine evoluţia favorabilă, cu scăderea numărului de cazuri, de la 1 iunie vor fi ridicate şi alte măsuri restrictive.

Guvernul a mai hotărât şi să clasifice ţările pe trei liste: verde, galbenă şi roşie.

Raed Arafat: Dacă este în zona codului galben nu intră în carantină dacă persoana este vaccinată sau prezintă un test PCR din ultimele 72 de ore. Dacă este în zonă roşie atunci fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Deci, acolo testul nu mai scuteşte de carantină. Asta este diferenţa între zona roşie şi zona galbenă.
 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Mai 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza