România, preocupată de primul său mandat la preşedinţia Consiliului UE

O unitate specială de pregătire a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene va funcţiona în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi va fi coordonată de ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall.

Adăugat: 4 Mai 2017
Ultima actualizare:4 Mai 2017

Politica Romaneasca
Foto: Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe
trimite pe mail

România este din ce în ce mai preocupată de pregătirea primului său mandat la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, care se va desfăşura în primele şase luni ale anului 2019.

O unitate specială de pregătire a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene va funcţiona în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi va fi coordonată de ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall. 

Participanţii au evaluat contextul în care îşi va desfăşura România mandatul marcat de alegerile europene, de momentul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar şi de negocierile pe dosarul următorului cadru financiar multianual.

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a precizat că preşedinţia uniunii este de fapt un proiect naţional pentru România. 

"Va trebui să asigurăm o gestionare profesionistă şi să demonstrăm capacitatea de a propune soluţii de compromis acceptabile pentru statele membre şi instituţiile uniunii", a spus Ana Birchall. 

Parteneriatul estic şi organizarea unui summit în România, continuarea procesului de extindere, securitatea în zona Mării Negre, evoluţia strategiei Dunării, dar şi migraţia în Uniunea Europeană sunt câteva dintre preocupările pe care România trebuie să le aibă în perioada exercităţii preşedinţiei, a afirmat ministrul de externe, Teodor Meleşcanu.

Şeful diplomaţiei române a susţinut însă că există probleme logistice în privinţa preluării preşedinţiei rotative şi a menţionat că este necesar sprijinul mai multor instituţii ale statului.

"Avem nevoie foarte clar de un sprijin şi din partea parlamentului şi din partea guvernului, dar mai ales din partea ministerului cheie, ca în orice ţară, care se numeşte Ministerul de Finanţe", a spus   Teodor Meleşcanu.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
4 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza