România, premiată pentru lupta împotriva fumatului

România a fost premiată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru lupta împotriva fumatului.

Adăugat: 31 Mai 2016
Ultima actualizare:31 Mai 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ţara noastră a obţinut două din cele patru premii acordate regiunii europene pentru eforturile şi rezultatele obţinute în adoptarea legislaţiei de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise.

Prezent la ceremonia de premiere a fost şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care a atras atenţia, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, că fumatul pasiv ucide de trei ori mai mulţi oameni decât toate accidentele de circulaţie.

Potrivit statisticilor, anual 40.000 de români mor din cauza fumatului, iar 5.000 dintre ei sunt fumatori pasivi.

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, profesor doctor Florin Mihălţan susţine că efectele Legii antifumat se vor observa peste un an. 

"Multe ţari din Europa au constatat deja, vă dau exemple: Italia, Franţa, Turcia, Ungaria au scăzut numărul de internări prin infarct miocardic, prin accidente vasculare cu 16%-17%. A scăzut numărul de crize de astm la momentul internării cu cel puţin 18%, iar impactul este masiv din punct de vedere al economiilor la bugetul de stat. Într-o ţară ca a noastră cu un buget drămuit, cred că o lege de acest gen este binevenită şi este o piatră unghiulară pentru dezvoltarea realmente a acestor elemente care ţin de o profilaxie reală", a spus profesorul doctor Florin Mihălţan  

Ziua Mondială fără Tutun este marcată în toată lumea în fiecare an pe 31 mai, fiind iniţiată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 1987.



Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
31 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza