România preia primele aeronave F-16 din Portugalia

România preia oficial primele 6 aeronave multirol F-16 din escadrila de 12 avioane de luptă din Portugalia.

Adăugat: 27 Septembrie 2016
Ultima actualizare:27 Septembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

O ceremonie este programată pentru mâine, în jurul orei 15.00 (ora Portugaliei) la care va participa şi ministrul apărării naţionale Mihnea Motoc.

Următoarele 6 aeronave vor fi recepţionate de Forţele Aeriene ale României pînă la finele anului viitor.

După ceremonia specială programată la baza aeriană Monte Real din Portugalia, avioanele vor fi aduse în ţară. Restul, de şase rămase, vor fi livrate în două faze, trei, până la sfârşitul anului curent şi încă trei în septembrie 2017. Aeronavele au fost supuse unui proces riguros de modernizare, inspecţie şi mentenanţă de către forţele aeriene portugheze la solicitarea României.Singurul coresporespondent al unui post de radio care însoţeşte delegaţia Armatei României este reporterul Cătălin Purcanu.

Primele şase avioane de luptă F16 din cele 12 achiziţionate de România din Portugalia vor intra săptămâna viitoare în dotarea forţelor aeriene române.

Anunţul a venit chiar de la ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, după întâlnirea cu ambasadorul Portugaliei la Bucureşti, Joao-Bernardo Weinstein.

Cei doi oficiali au stabilit, printre altele, ceremonia oficială de predare-primire a avioanelor la baza aeriană Monte Real din Portugalia, iar la începutul lunii octombrie la baza aeriană Feteşti.

Cumpărarea celor 12 avioane de luptă F 16 a fost decisă în urmă cu trei ani, preţul de achiziţie fiind de 628 de milioane de euro.

Iniţial, reprezentanţii statului român au analizat posibilitatea achiziţionării unor avioane noi, tip Gripen din Suedia sau Typhoon produse de grupul european Eurofighter.

Deşi sunt dintr-o producţie mai veche, avioanele F 16 pe care vor zbura piloţii români, au fost modernizate de forţele aeriene portugheze şi vor putea interacţiona în aceleaşi condiţii cu celelalte avioane multirol pe care le deţin statele membre NATO.

Până la sfârşitul anului ar urma să fie completată escadrila, astfel încât Mig-urile 21, Lancer a căror resurse de zbor expiră în 2017, să poată fi înlocuite.

România are în vedere şi o a doua escadrilă de F16. La începutul anului, ministrul apărării naţionale Mihnea Motoc, spunea că a fost trimisă o cerere de informaţii la statele membre NATO, care au în dotare astfel de aparate de zbor, urmând să fie pregătite procedurile de atribuire a contractului.

Prima excadrilă de F 16, din dotarea Forţelor Aeriene Române va fi amplasată în bazele aeriene din Câmpia Turzii şi Feteşti, a căror infrastructură a fost complet modernizată în acest sens.

Potrivit secretarului de stat pentru armamente Cristian Leş, odată cu sosirea primelor aeronave F-16, va veni în ţară şi o echipă din Portugalia pentru a continua procesul de instruire a personalului român.Autor:
Radu Dobriţoiu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
27 Septembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza