România, "pregătită pentru Schengen"

Premierul Victor Ponta a spus că România este pregătită pentru Schengen, dar alegerile din anumite ţări ar putea constitui probleme în finalizarea acestui proces.

Adăugat: 30 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:30 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Primul ministru, Victor Ponta, a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a spus că România este pregătită pentru intarea în spaţiul Schengen, ceea ce "am spus şi noi tot timpul", dar alegerile din anumite ţări pot constitui probleme.

"Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a spus şi astăzi ceea ce am spus şi noi tot timpul: că România este pregătită pentru intarea în Schengen. Probabil, însă, că situaţia politică, alegerile din anumite ţări, vor constitui probleme în primirea noastră în Schengen", a spus Ponta.

Şeful Guvernului a precizat că îi va transmite şi preşedintelui CE, José Manuel Durão Barroso, la întâlnirea pe care o va avea, luni, cu acesta, la Bruxelles, că România este pregătită pentru Schengen.
    
Premierul a amintit că în Marea Britanie există dispute privind deschiderea pieţei muncii şi a cerut miniştrilor români de Externe şi Muncă să se implice în acest caz.
    
El a adăugat că pentru Schengen contează şi "lobby-ul personal" şi a apreciat că şi preşedintele Traian Băsescu îşi va folosi relaţia sa foarte bună cu Germania.
    
România îndeplineşte condiţiile specifice pentru intratea în Schengen, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, după prezentarea principalelor puncte din raportul MCV.
    
Un alt purtător de cuvânt al CE a declarat că este imposibil de prevăzut, în momentul de faţă, o dată privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei

Raportul MCV conţine câteva "erori materiale, care puteau fi îndreptate prin cooperare"

Tot în şedinţa de Guvern, primul ministru a declarat că raportul suplimentar privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare conţine "câteva erori materiale" care ar fi putut fi îndreptate dacă Bruxellesul ar fi cooperat cu autorităţile de la Bucureşti.
    
"E şi dezavantajul faptului că raportul nu a mai fost discutat şi cu noi, pentru că sunt câteva erori materiale: înţeleg că nu s-a întâmplat nimic cu cei patru miniştri care aveau sesizare de la ANI. S-a întâmplat! Nu mai sunt în Guvern şi îmi pare rău că nu sunt. Şi domnul Silaghi, şi domnul Helvig, şi domnul Pop şi doamna Andronescu. Tocmai că i-am sacrificat pentru că aveau o sesizare de la ANI, de care n-aţi mai auzit nimic şi probabil că nici nu veţi mai auzi nimic în viitor", a spus Victor Ponta.
    
O altă eroare ar fi afirmaţia din raport că trei miniştri sunt cercetaţi pentru corupţie, în realitate existând un singur ministru - al Transporturilor - trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu.
    
"Am mai citit că sunt trei miniştri cercetaţi pentru corupţie. N-am reuşit să-i identific. Domnul Fenechiu e trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dar pe ceilalţi doi nu i-am găsit oricât i-am căutat. Care sunteţi, vă rog să spuneţi, să o recunoaşteţi singuri. Probabil că e o eroare", a spus Ponta, precizând că acest lucru se putea îndrepta dacă Mecanismul era şi de cooperare, nu doar de verificare.

Ponta: Sunt de acord cu CE, am văzut presiuni extraordinare împotriva judecătorilor
    
Premierul Victor Ponta a mai declarat că este de acord cu observaţia Comisiei Europene privind exercitarea unor presiuni media asupra judecătorilor, spunând că şi el a văzut astfel de presiuni şi că se va delimita de toate aceste practici.
    
"Sunt de acord cu un lucru în mod special din ceea ce spune Comisia: presiunile extraordinare din zona media asupra judecătorilor. Am văzut presiuni extraordinare împotriva judecătorilor care, nu ştiu, nu au vrut să voteze la CSM cu preşedinta, doamna Hăineală...şi astăzi se face presiuni asupra judecătorilor, într-o parte din mass media, să îi dea din nou drumul OTV-ului să funcţioneze. Acum, eu sunt convins, şi aşa am înţeles semnalul Comisiei, că nu e vorba doar de presiuni într-o parte, e vorba că toate presiunile sunt sancţionate şi eu unul o să mă delimitez de toate presiunile", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.
    
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a spus, miercuri, că Executivul Uniunii Europene a primit plângeri de la reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, CSM şi ÎCCJ printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media.
    
Gray a precizat că au existat multe cazuri, nu doar unul sau două, în care reprezentanţi de înalt nivel au fost supuşi presiunii prin intermediul presei.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
30 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza