România pledează în faţa UE pentru liberalizarea vizelor pentru R. Moldova

Ministrul Titus Corlăţean a confirmat, pentru Radio România, că a primit sprijinul statelor comunitare, pentru ca Republica Moldova să beneficieze de liberalizarea vizelor.

Adăugat: 15 Octombrie 2012
Ultima actualizare:15 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a obţinut sprijinul omologilor săi europeni, pentru ca Republica Moldova să treacă la a doua fază a Planului de acţiune pentru liberalizarea vizelor.

România a promovat ,luni, la reuniunea miniştrilor de externe, de la Luxemburg, o scrisoare în acest sens, semnată de încă şapte state membre.

Ministrul Titus Corlăţean a confirmat, pentru Radio România, că a primit sprijinul statelor comunitare.

Corespondentul Radio România, Luminiţa Apostol, l-a întrebat pe ministrul de externe ce înseamnă faza a doua a Planului de acţiune pentru liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova:

"Asta înseamnă că, în continuare, va trebui pusă în aplicare o serie de măsuri legislative, instituţionale, în plan intern; sunt chestiuni legate de paşapoarte, de datele biometrice, dar asta înseamnă deja un mare pas înainte şi apropierea de momentul unei decizii pentru care însă Republica Moldova va trebui în continuare să lucreze, care să însemne relaxarea acestui regim de vize şi, practic, o liberă circulaţie a cetăţenilor moldoveni, a răspunsul ministrul Corlăţean.

În scrisoarea iniţiată de România, se mai spune că trecerea la a doua fază privind regimul de vize ar echivala cu recunoaşterea progreselor realizate de Republica Moldova, fiind, totodată, şi un exemplu pentru restul ţărilor din Parteneriatul Estic, mai transmite corepondentul Radio România.

România, deschisă extinderii UE

Luni, la întâlnirea cu comisarul european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate Stefan Fule, şeful diplomaţiei din România a "subliniat că progresele înregistrate în procesul de aderare a Croaţiei, acordarea statutului de candidat pentru Serbia şi deschiderea negocierilor de aderare cu Muntenegru reprezintă paşi importanţi, care ilustrează puterea transformatoare a procesului de extindere şi reconfirmă capacitatea Uniunii de a continua acest proiect ambiţios".

Potrivit unui comunicat al MAE, întâlnirea a avut loc în contextul participării la Consiliul Afaceri Externe de la Luxemburg.

Titus Corlăţean a menţionat importanţa pe care România o acordă respectării, de către statele candidate şi potenţialii candidaţi, a angajamentelor asumate în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, ca parte a criteriului politic de aderare la UE.

"În contextul recentei publicări a Pachetului privind Extinderea Uniunii Europene 2012, discuţiile s-au concentrat pe evoluţiile din ultimul an în planul politicii de extindere, pe progresele înregistrate şi domeniile care necesită eforturi suplimentare din partea statelor candidate şi a potenţialilor candidaţi. Au fost abordate, totodată, şi aspecte privind dimensiunea estică a Politicii Europene de Vecinătate" se arată în comunicat.

Ministrul de externe român a reamintit sprijinul constant acordat statelor din vecinătatea estică în aprofundarea relaţiei cu Uniunea Europeană.

"În acest context, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat progresele înregistrate de statele partenere în procesul de negociere a Acordurilor de Asociere şi a Acordurilor Cuprinzătoare de Comerţ Liber, precum şi pe linia mobilităţii, reliefând, cu precădere, avansul important realizat de autorităţile de la Chişinău în cadrul Parteneriatului Estic, se mai arată în comunicatul de presă.

Aici comunicatul integralAutor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza