România, omagiu de Ziua Naţională

În întreaga ţară au loc astăzi, de Ziua Naţională a României, manifestări şi parade militare la care participă zeci de mii de oameni, transmit corespondenţii RRA din ţară.

Adăugat: 1 Decembrie 2015
Ultima actualizare:1 Decembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Paradă militară Alba Iulia
trimite pe mail

La Deva, suita manifestarilor dedicate Zilei Nationale a României si aniversarii a 97 de ani de la savârsirea Marii Uniri a început, în jurul orei 10,45, cu un ceremeonial în Piata Unirii, transmite corespondentul RRA, Dorin Corpade.

Cu acest prilej se intonează Imnul National şi va fi oficiata o slujba religioasa si vor fi rostite alocutiunii despre importanta actului de la 1 Decembrie 1918.

Tot în aceeasi piata, pe o scena amenajata în aer liber, instrumentistul Dumitru Farcas va fi protagonistul unui concert folcloric.

Miezul zilei îi va gasi pe multi dintre locuitorii municipiului de la poalele Cetatii adunati pe principalul bulevard al orasului spre a asista la o parada militara, la care participa militari si rezervisti, jandarmi, politisti, pompieri, echipe SMURD, politisti locali, formatiuni ale SRI, Salvamont, Crucea Rosie, cu tehnica din dotare, la care se adauga si o parada a câinilor utilitari.

Suita manifestarilor continua cu o parada a portului popular si o defilare a cluburilor sportive. Pe parcursul zilei vor avea loc mai multe concerte folclorice si de fanfara, pentru ca pe înserat sa aiba loc o retragere cu torte, aprinderea iluminatului ornamental si focuri de artificii.

La Sibiu

Parada militara de la Sibiu, se desfăşoară pe Bulevardul Corneliu Coposu, începând cu ora 11, informează corespondenta RRA, Carmen Vulcan.

La ceremonie participa peste 1100 de militari si aproape 100 de autovehicule si tehnica de lupta.

De asemenea sase aeronave vor survola orasul.

De la ora 14,30, sibienii sunt invitati, la Sala Transilvania, la spectacolul folcloric “Noi suntem români”.

Pe scena vor urca Junii Sibiului si solisti de muzica populara , printre care Nicolae Furdui Iancu si fiul sau.

De la ora 16,30 va avea loc retragerea cu torte, pe traseul: Cercul Militar-Sala Transilvania-Bulevardul Mihai Viteazu-Sala Thalia.

Melomanii sibieni vor avea si ei parte de un concert simfonic dedicat Zilei Nationale, care va începe la ora 19, la Sala Thalia.

de menţionat că, circulatia pe bulevardul Corneliu Coposu va fi închisa, între orele 8 si 13. De asemenea rutele autobuzelor de transport în comun vor fi deviate.

La Constanţa

Constantenii au sosit in numar mare inca de la primele ore ale diminetii, pe platoul din fata Prefecturii Constanta, pentru a marca Ziua Nationala a României alaturi de autoritatile locale.

De la ora 10.00 a fost organizat un ceremonial religios, care a fost urmat de o parada militara. Incepind cu ora 11.00, constantenii sunt invitati la o portie traditionala de fasole cu cârnati, eveniment organizat de Primaria Constanta in zone ale orasului, transmite corespondenta RRA la Constanţa, Mona Constantinescu.

La Iaşi

Un ceremonial militar şi religios a fost oficiat, azi şi în Piaţa Unirii din Iaşi, în cinstea Zilei Naţionale a României.

La ceremonial au participat autorităţile locale şi judeţene, precum şi politicieni şi directori ai instituţiilor deconcentrate.

Acestora li s-au alăturat aproximativ 7.000 de persoane.

De asemenea, Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi episcopul romano catolic Petru Gherghel, au participat, însoţiţi de un sobor de preoţi,  şi au oficiat un ceremonial religios.

La Târgu Mureş

Mii de persoane au participat, astazi, la manifestarea organizata în centrul municipiului Târgu Mures, de Ziua Natională a României.

Oficialii locali au adresat mesaje românilor, s-au oficiat slujbe religioase, depuneri de coroane si buchete de flori, urmate de defilarea Garzii de Onoare si a tehnicii militare de interventie.

Primarul municipiului, dr. Dorin Florea a depus un buchet de flori la Monumentul Latinităţii, aratând ca a preferat un buchet mde flori unei coroane pe considerentul ca nasterea statului român unitar este motiv de sarbatoare.

De la ora 18:30, Primaria Târgu Mures organizeaza, în centrul orasului, spectacolul „Inimi de Români”, în cadrul caruia vor evolua Ciprian Istrate, Ionut Fulea, ansamblul artistic profesionist „Muresul”, grupul folcloric „Stejarul” si Horia Brenciu, informează corespondentul RRA, Raul Matiş.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
1 Decembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza