România "nu are nimic de câştigat" de pe urma unui acord cu FMI

Democrat liberalul Gheorghe Ialomiţianu susţine că un nou acord cu FMI nu aduce nimic pentru mediul de afaceri, în timp ce liberalii susţin că perspectivele acestui an sunt favorabile.

Adăugat: 30 Iulie 2013
Ultima actualizare:31 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu este de părere că România nu are nimic de câştigat de pe urma încheierii noului acord cu FMI.

După întâlnirea membrilor Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor cu delegaţia creditorilor internaţionali, Gheorghe Ialomiţianu a declarat că nu este nimic nou pentru mediul de afaceri.

"Este o continuare a celui de-al doilea acord încheiat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, se referă la continuarea consolidării fiscale, adică reducerea deficitului bugetar, implementarea reformelor în companii şi în sănătate. Deci, nu este nimic nou pentru mediul de afaceri, nu susţin nicio măsură de relansare a economiei. Ei supraveghează politica bugetară a guvernului Ponta să nu înregistreze derapaje şi să menţină stabilitatea financiară", a spus Ialomiţianu.

Pe de altă parte, secretarul comisiei de buget, liberalul Mihai Donţu, a declarat că reprezentanţii instituţiilor internaţionale au fost mulţumiţi de măsurile aplicate de guvern şi că restanţele din ultimul acord vor fi clarificate în noul document încheiat cu FMI.

"Au fost mulţumiţi, în sens în care toate cifrele negociate în precedentul acord au fost respectate. Perspectivele pe acest an sunt favorabile, creşterea economică este mai mare, iar inflaţia se va încadra în ţintele stabilite de Banca Naţională, iar toate aceste lucruri ne îndreptăţesc, ca în anii viitori să fie luate măsuri favorabile, active pentru micii şi marii investitori în România", a spus Donţu.

Întâlnire PDL - FMI

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a declarat, marţi, că FMI, CE şi BM au fost de acord cu reducerea TVA la pâine dar nu au avut încredere că măsura va avea efectul scontat şi au obligat Guvernul să crească impozite şi taxe în compensaţie.

Ialomiţianu a făcut această precizare după întâlnirea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene cu PDL.

"FMI, BM, CE au fost de acord cu această măsură, dar nu au avut încredere că va avea efectul scontat şi au obligat Guvernul să crească impozite şi taxe, să vină cu măsuri compensatorii", a precizat Ialomiţianu răspunzând unei întrebări referitoare la reducerea TVA la pâine.

El a spus că PDL susţine reducerea TVA la pâine, dar atrage atenţia că Guvernul nu a venit cu măsuri care să ducă la scăderea preţului la pâine şi reducerea evaziunii fiscale.

Ialomiţianu a mai declarat că PDL le-a atras atenţia reprezentanţilor FMI, BM şi CE că măsurile luate de Guvernul Ponta nu vor avea efecte şi le-a spus că este nevoie de o relaxare fiscală, de scădere a cotei unice şi a CAS.

Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, a făcut aceste precizări după ce o delegaţie a PDL s-a întâlnit cu reprezentanţii FMI, BM şi ai CE la sediul din Modrogan al partidului, arătând că discuţiile au fost "constructive".
 Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
30 Iulie 2013
Ultima actualizare:
31 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza