România "nu acceptă obrăznicii şi sfaturi privind arborarea steagurilor"

Premierul Victor Ponta i-a replicat dur secretarului de stat în Minsiterul Afacerilor Externe din Ungaria, care a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze steagul Ţinutului Secuiesc.

Adăugat: 6 Februarie 2013
Ultima actualizare:6 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

"Vă rog, domnule ministru de Externe, înainte să plecaţi la Bruxelles, să daţi un răspuns - nu dumneavoastră, ministerul - un răspuns foarte ferm şi foarte clar că nu acceptăm niciun fel de - eu nu vreau să folosesc un termen nediplomatic, aş fi spus în mod normal, dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni de cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale. Cred că, dacă cineva vrea să-şi facă campanie electorală în România, vreau să aveţi o atitudine foarte fermă, fără să ne lăsăm prinşi în capcane pe această temă, dar nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri afişăm pe aici şi cum să afişăm steagurile. O să rog şi domnul ministru de Interne, prefecţii, toate autorităţile statului să-şi facă datoria conform legii. Nu vreau să cădem în capcana de a fi provocaţi, dar nici nu vreau să pară că cineva ne dă lecţii de peste frontieră", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, i-a spus premierului că a dat deja dispoziţie structurilor ministerului să emită o reacţie în acest sens.

"E foarte importantant acest lucru, ca să nu-şi închipuie totuşi cineva că putem să întoarcem de prea multe ori obrazul şi cred că sunt nişte lucruri pe care trebuie să le punem la punct foarte clar", a conchis Ponta.

Nemeth Zsolt: Maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice

Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc, relatează gandul.info.

Presa maghiară relatează că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc.

Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc, scrie gandul.info.

La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

Disputa pe steagul secuiesc s-a reactivat după ce în noiembrie 2012 instanţa decis că este legală utilizarea unui astfel de drapel în Covasna.

La ceremonie a fost prezent şi vicepreşedintele PSD Constantin Niţă care a declarat că autonomia Ţinutului Secuiesc nu poate fi pusă în discuţie. Niţă a mai declarat că afirmaţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamaş Sandor, legate de autonomie sunt în opinia sa deranjante şi reprezintă "o reacţie emoţională".
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
6 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza