România își reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei

Ministrul de externe Teodor Meleșcanu consideră că "orice declaraţie unilaterală de independenţă, în orice formă ar fi făcută, este lipsită de fundament juridic şi nu poate produce niciun fel de consecinţe juridice".

Adăugat: 19 Octombrie 2017
Ultima actualizare:19 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe
trimite pe mail

Ministrul de externe Teodor Meleşcanu a reafirmat, ieri, sprijinul ferm al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei, în cadrul convorbirilor pe care le-a avut ieri, la Bucureşti, cu omologul său, Alfonso María Dastis Quecedo.

"Orice declaraţie unilaterală de independenţă, în orice formă ar fi făcută, este lipsită de fundament juridic şi nu poate produce niciun fel de consecinţe juridice", a explicat şeful diplomaţiei române, subliniind că Dreptul internaţional nu permite modificări teritoriale, cu încălcarea cadrului constituţional şi normativ intern al statului, ca şi în absenţa consimţământului acestui stat.

Ministrul spaniol de externe a precizat că Guvernul central de la Madrid este gata să ofere Cataloniei autonomie lărgită, chiar în condiţiile în care, a subliniat el,  această provincie a Regatului Spaniei este în prezent cea mai autonomă din lume.

Guvernul de la Madrid ar putea iniţia măsurile de preluare a controlului în Catalonia, în condiţiile în care astăzi expiră termenul acordat acesteia pentru a renunţa la demersurile privind independenţa.

Până acum, liderul guvernului regional nu a dat vreun semn că ar fi dispus să accepte cererile cabinetului condus de Mariano Rajoy.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
19 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza