România intră într-un proces de "reducere a ratelor de dobândă monetară"

BNR intenţionează să demareze un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară, după ce joi a decis să o menţină la nivelul de 5,25% pe an.

Adăugat: 3 Mai 2013
Ultima actualizare:3 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Aprecierea cursului de schimb este remarcabilă, în condiţiile crizei din Cipru, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

El nu a exclus aprecierea leului în acelaşi timp cu creşterea exporturilor, aşa cum s-a întâmplat la începutul anilor 2000.

Leul s-a apreciat cu peste 2% în raport cu euro în ultima lună, iar referinţa a coborât în această săptămâna la 4,32 de lei, cel mai redus nivel din ultimul an şi jumătate.

Isărescu a mai anunţat că BNR intenţionează să demareze un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară, după ce joi a decis să o menţină la nivelul de 5,25% pe an.

Consiliul a mai decis gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii ale instituţiilor de credit.

"Practic, mesajul nostru este de intrarea a României într-un ciclu de reducere a ratelor de dobândă. În ce măsură va influenţa, pe de-o parte, nivelul dobânzilor la credite mai rămâne de văzut. Să vedem dacă situaţia din Europa nu va accentua cumva, băncile fiind dependente de surse de finanţare din exterior se vor simţi strâmtorate. Avem şi pentru această situaţie un instrument pe care putem să-l activăm, dacă se va întâmpla: rezervele minime obligatorie", a spus guvernatorul BNR.

Conducerea BNR a aprobat astăzi şi raportul trimestrial asupra inflaţiei care urmează să fie făcut public în data de 8 mai.

Într-o conferinţă de presă organizată joi, Mugur Isărescu a salutat înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

"Faptul că s-au unit trei pieţe care în România sunt, din punct de vedere al volumului, încă mici nu înseamnă că s-a creat o megastructură. Nu facem altceva decât să optimizăm, şi costuri, şi structuri de supraveghere şi să ne integrăm mai bine în Europa, pentru că patru supraveghetori, care nu erau legaţi de o lege să coopereze, ci printr-un acord sui generis, nu puteam să asigurăm în prezent şi mai ales în viitor o supraveghere consolidată. În consecinţă, salut trecerea prin parlament, aprobarea şi intrarea în funcţiune a noii autorităţi", a spus Isărescu.Autor:
Liza Diaconu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
3 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza