România intră în posesia primelor şase aeronave militare F16

Primele şase avioane de luptă F16 din cele 12 achiziţionate de România din Portugalia vor intra săptămâna viitoare în dotarea forţelor aeriene române.

Adăugat: 26 Septembrie 2016
Ultima actualizare:26 Septembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Anunţul a venit chiar de la ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, după întâlnirea cu ambasadorul Portugaliei la Bucureşti, Joao-Bernardo Weinstein.

Cei doi oficiali au stabilit, printre altele, ceremonia oficială de predare-primire a avioanelor la baza aeriană Monte Real din Portugalia, iar la începutul lunii octombrie la baza aeriană Feteşti.

Cumpărarea celor 12 avioane de luptă F 16 a fost decisă în urmă cu trei ani, preţul de achiziţie fiind de 628 de milioane de euro. Iniţial, reprezentanţii statului român au analizat posibilitatea achiziţionării unor avioane noi, tip Gripen din Suedia sau Typhoon produse de grupul european Eurofighter.

Deşi sunt dintr-o producţie mai veche, avioanele F 16 pe care vor zbura piloţii români, au fost modernizate de forţele aeriene portugheze şi vor putea interacţiona în aceleaşi condiţii cu celelalte avioane multirol pe care le deţin statele membre NATO.

Până la sfârşitul anului ar urma să fie completată escadrila, astfel încât Mig-urile 21, Lancer a căror resurse de zbor expiră în 2017, să poată fi înlocuite.

România are în vedere şi o a doua escadrilă de F16.

La începutul anului, ministrul apărării naţionale Mihnea Motoc, spunea că a fost trimisă o cerere de informaţii la statele membre NATO, care au în dotare astfel de aparate de zbor, urmând să fie pregătite procedurile de atribuire a contractului.

Prima excadrilă de F 16, din dotarea Forţelor Aeriene Române va fi amplasată în bazele aeriene din Câmpia Turzii şi Feteşti, a căror infrastructură a fost complet modernizată în acest sens.

Şedinţă CSAT, marţi

De amintit că, potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte marţi, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni.

Este a zecea şedinţă a CSAT din mandatul preşedintelui Klaus Iohannis.

Ordinea de zi a şedinţei va fi dată publicităţii în cursul zilei de mâine. Administraţia prezidenţială a precizat că este vorba de o şedinţă ordinară.

Ultima reuniune a CSAT a avut loc la finalul lunii iulie când pe ordinea de zi au fost rezultatele summitului NATO de la Varşovia.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Septembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza