România "iese din discuţia despre frauda privind etichetarea cărnii de cal"

Reprezentanţii ţărilor implicate în cazul cărnii de cal etichetată drept carne de vită se întâlnesc miercuri seară la Bruxelles.

Adăugat: 13 Februarie 2013
Ultima actualizare:14 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Ministrul român al agriculturii, Daniel Constantin, a spus la finalul reuniunii că devine clar că România iese din discuţia despre frauda privind etichetarea.

Ministrul Constantin a mai spus că a avut discuţii bilaterale cu reprezentantul Franţei, iar aprecierea sa a fost că raportul pe care Franţa îl va publica joi  va fi unul clar şi onest şi va scoate România din cauză. 

Franţa a fost, alături de Marea Britanie, printre ţările care au nominalizat România ca fiind la originea acestui tip de carne.

Anchetele care se desfăşoară în statele europene implicate în cazul cărnii de cal etichetată drept carne de vită ar trebui coordonate de Europol, iar luna viitoare ar urma să se facă teste ADN pentru carnea din produsele preparate pentru a se verifica dacă aceasta nu prezintă pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Acestea sunt deciziile adoptate la reuniunea de urgenţă de la Bruxelles, care urmează să fie aprobate vineri de experţii statelor membre ale Uniunii Europene.

Preşedinţia irlandeză a Uniunii Europene a organizat  miercuri seară, la Bruxelles, o reuniune cu miniştrii responsabili ai domeniului din ţările implicate în scandalul cărnii de cal etichetată drept carne de vită.

La reuniune participă, de asemenea, comisarul pentru sănătate, Tonio Borg.

Ministrii vor analiza măsurile ce ar putea fi luate pentru a putea fi dat un raspuns la nivel european la această problemă.

Discuţia va figura şi pe agenda reuniunii miniştrilor agriculturii de la 25 februarie.

Comisia Europeana a declarat încă de luni, că aceasta nu este o chestiune de securitate alimentară, ci una de etichetare şi că nu are niciun motiv pentru a interzice prezenţa pe piaţă a respectivelor produse.

Produsele incriminate sunt retrase de pe pieţele europene, iar în mai multe ţări au loc investigaţii în acest caz, rezultatele urmând a fi transmise la Comisia Europeană.

Scandalul a izbucnit în Marea Britanie după ce un semipreparat ce trebuia să fie de vită, s-a dovedit a conţine carne de cal, mai ieftină.

Ministrul Agriculturii, prezent la Bruxelles

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, participă miercuri, la Bruxelles, la o întâlnire cu oficiali europeni şi miniştri de resort din Franţa, Marea Britanie, Luxemburg şi Polonia, pe tema scandalului cărnii de cal etichetată drept carne de vită.

Întâlnirea are loc în contextul în care autorităţile de la Bucureşti au verificat abatoarele româneşti suspecte, au constatat că nu există nereguli şi că aceste unităţi nu au exportat niciodată carne tocată.

Între timp, responsabilii britanici au efectuat azi percheziţii la fabrici de procesare din Anglia şi Ţara Galilor suspectate că au livrat carne de cal, informează corespondentul RRA.   

Un abator din nordul Angliei şi o firmă din industria cărnii localizată în Ţara Galilor au fost ţintele unei razii efectuate, marţi, de poliţie şi de inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Alimentară.

Autorităţile au oprit activitatea celor două companii, au confiscat toată carnea şi au luat pentru verificare documentele găsite la faţa locului.

Poliţia încearcă să stabilească dacă cele două firme sunt implicate în vreun fel în vânzarea de profuse din carne de cal pe post de vită.

Acest raid vine la scurt timp după ce ministrul din umbră al Mediului, Mary Creagh, a avut o intervenţie în Parlament în care a dorit să afle dacă guvernul a luat în calcul şi posibilitatea ca vina să aparţină şi producătorilor britanici:  

"Cred că este foarte convenabil să se dea vina pe polonezi şi pe români, dar până acum niciuna dintre aceste ţări nu a descoperit nereguli şi cred că şansele ca un cal din România să primească medicamente foarte scumpe de genul fenilbutazonei sunt mai mici decât în Marea Britanie sau în Irlanda" a declarat Mary Creagh, făcând aluzie la faptul că, recent, produse comercializate de grupul Tesco prezentau urme ale acestui medicament.

Ministrul mediului, Owen Paterson, a recunoscut că, în acest moment, sistemul are lacune considerabile deoarece se bazează foarte mult pe încredere şi nu pe teste efectuate corespunzător, mai informează corespondentul RRA.Autor:
Dan Vasiliu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Luminiţa Apostol
Adăugat:
13 Februarie 2013
Ultima actualizare:
14 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza