România e în doliu naţional

Ziua de miercuri, 26 iunie, a fost decretată zi de doliu naţional, îm memoria celor 18 români care şi-au pierdut viaţa în accidentul din Muntenegru.

Adăugat: 26 Iunie 2013
Ultima actualizare:26 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Drapelul va fi coborât în bernă la toate instituţiile şi autorităţile publice locale şi centrale.

Ziua de doliu naţional coincide cu ziua drapelului, aniversată în fiecare an, în Piaţa Drapelului din capitală.

De această dată, drapelul României va fi înalţat pe catarg şi apoi arborat în bernă, iar cei prezenţi vor ţine un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului din Muntenegru.

Potrivit comunicatului remis presei de MApN "Drapelul va fi adus în piaţă, va fi binecuvântat de către un preot militar şi va fi ridicat pe catarg în acordurile Imnului naţional al României. După ce se va citi Hotărârea de Guvern prin care ziua de 26 iunie a fost declarată zi de doliu naţional pe teritoriul României, drapelul va fi arborat în bernă şi se va ţine un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului rutier produs în Muntenegru".

Premierul Victor Ponta, ministrul apărării, Mircea Duşa, ministrul de externe, Titus Corlăşean, înalţi oficiali, cadre militare şi un sobor de preoţi participă în cursul dimineţii la ceremonia din capitală, unde steagul va fi ridicat pe catarg şi apoi arborat în bernă.

La Catedrala Patriarhală va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru cei care şi-au pierdut viaţa în tragicul accident.

Guvernul a decis ca ziua de miercuri, 26 iunie 2013, să fie zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru.

Conform actului normativ, drapelul va fi arborat în bernă la instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, precum şi la sediile partidelor, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ şi cultură, misiunilor diplomatice, punctele de trecere a frontierei, aeroporturi, porturi, gări şi autogări, pe pavilionul navelor.

Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă.

Posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător.

Premierul Victor Ponta a explicat, marţi seara,  la o televiziune naţională, care au fost motivele pentru care s-a decis decretarea doliului naţional.

"Pentru că a fost o tragedie care, prin amploarea sa, eu unul nu ştiu când s-a mai întâmplat în ultimii 20 de ani, pentru că a presupus şi s-a întâmplat în afara graniţelor ţării, a presupus până acum cea mai amplă operaţiune pe care vreodată România a făcut-o pentru a aduce acasă răniţi, trupurile decedaţilor, şi pentru că am considerat că este într-un fel, până la urmă nu presupune mare lucru această declarare a doliului naţional, decât o zi în care putem, în diferite momente şi în diferite moduri, fie în mass media, fie prin momentele publice, să arătăm respect faţă de decedaţi, de familiile acestora şi de toţi cei care au avut de suferit", a spus premierul.

Zi de doliu naţional şi în Muntenegru

Guvernul Muntenegrului a decis marţi seara, la şedinţa telefonică extraordinară, că miercuri, 26 iunie, va fi declarată drept zi de doliu  naţional pentru cele 18 victime din România, care au decedat în urma accidentului de la Morace, şi, de asemenea, pentru moartea tragică a patru tineri de la Dobra Voda, în apropiere de Bar.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza