România consideră esenţială cooperarea regională

Platforma B9 lansată de România și Polonia este exact genul de platformă prin care se pot găsi răspunsuri şi soluţii la provocările şi vulnerabilităţile specifice regiunii.

Adăugat: 30 Septembrie 2017
Ultima actualizare:30 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe
trimite pe mail

România consideră esenţială cooperarea regională şi nu o vede în contradicţie cu apartenenţa la organizaţii mari precum NATO, a declarat  ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, la a doua ediţie a Conferinţei de Securitate Bucureşti.

Este vorba de o platformă de analiză şi dezbateri pe teme de securitate recurente sau emergente.

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a comentat că platforma B9, adică Bucureşti 9, lansată de România şi Polonia este exact genul de platformă prin care se pot găsi răspunsuri şi soluţii la provocările şi vulnerabilităţile specifice regiunii.

Ministrul a anunţat că, pe lângă nivelul miniştrilor de externe şi cel al şefilor de stat şi de guvern, de la anul, B9 va avea şi o dimensiune parlamentară.

Cum în NATO s-au tot făcut comparaţii între flancurile Alianţei, Teodor Meleşcanu a explicat că trebuie răspuns, în acelaşi timp, echilibrat, la toate ameninţările venite din toate direcţiile, fie că e vorba de Nord, Sud sau Est.

Ministrul român de externe a mai spus că, în acest moment, România vede trei priortiăţi pentru NATO: întărirea solidarităţii, inclusiv prin combinaţia de descurajare şi dialog, întărirea rezilienţei, adică a capacităţii de a rezista încercărilor de influenţă din exterior pe cale cibernetică şi informaţională, şi comunicarea strategică.

Pentru că lupta se duce, a spus ministrul, inclusiv pentru inimile şi minţile cetăţenilor.

"Avem probleme, există ameninţări, există vulnerabilităţi, dar avem şi platforme pentru a le răspunde. Avem think tank-uri care ne pot furniza idei bune pentru viitor, dar baza constă în solidaritate între membrii NATO şi în eforturi naţionale", a spus Teodor Meleşcanu.

Vicepreşedintele Parlamentului European, socialistul Ioan Mircea Pașcu, a explicat că,  dacă în anii '90, simpla apartenenţă la NATO era în sine o descurajare pentru eventuali agresori, acum acest lucru nu mai e suficient, deci e nevoie ca un stat să fie pregătit să se apere până când intervine Alianţa.

Ioan Mircea Pașcu a mai spus că se tot vorbeşte despre ameninţări noi, dar, în esenţă, aceste ameninţări, ca şi cele vechi, sunt tot nişte instrumente pentru un vechi şi mereu nou scop: dominaţia.

"În timp ce NATO e foarte bine echipat ca să administreze externă de securitate, Uniunea Europeană e cel mai bine echipată să trateze dimensiunea internă de securitate. Iar când dimensiunile internă şi externă de securitate tind să fuzioneze, înseamnă inevitabil că NATO şi Uniunea Europeană trebuie să lucreze tot mai mult în cooperare", a spus Pașcu.

Ioan Mircea Pașcu a precizat că flancul estic al NATO nu este încă un concept complet coerent şi că e nevoie de crearea unei abordări coerente pentru toate ţările din regiune. Partea bună este că pentru ţările din estul şi centrul Europei, a spus europarlamentarul, acum există cineva care le apără spatele, respectiv NATO şi Uniunea Europeană.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
30 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza