România, Bulgaria, Grecia şi Ungaria, îngrijorate de noua lege a învăţământului din Ucraina

Într-o scrisoare comună, cei patru şefi ai diplomaţiilor le cer autorităţilor ucrainene soluţii pentru asigurarea protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Adăugat: 15 Septembrie 2017
Ultima actualizare:15 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Miniştrii de externe din România, Bulgaria, Grecia şi Ungaria îşi exprimă îngrijorarea şi regretul faţă de recenta adoptare de către Parlamentul Ucrainei a unei noi legi a învăţământului, care restricţionează educaţia în limbile minorităţilor naţionale.

Şi la Kiev, trei deputaţi din Rada Supremă, de etnie română, bulgară şi maghiară, au făcut un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, să nu promulge documentul.

Într-o scrisoare comună adresată omologului lor de la Kiev, dar şi secretarului general al Consiliului Europei şi Înaltului Comisar al OSCE pentru minorităţile naţionale, cei patru şefi ai diplomaţiilor le cer autorităţilor ucrainene soluţii pentru asigurarea protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, cu respectarea strictă de către Ucraina a normelor internaţionale în domeniu.

Ministerul de Externe subliniază într-un comunicat că este esenţială respectarea dreptului la educaţie în limba română pentru toate formele de învăţământ şi continuarea dialogului pe această temă, inclusiv în cadrul Comisiei Interguvernamentale Mixte Româno-Ucrainene.

Un apel către preşedintele Petro Poroşenko de a nu promulga noua lege a educaţiei vine şi din Rada Supremă.

Trei deputaţi de origine română, bulgară şi maghiară spun că actul normativ încalcă acordurile bilaterale cu ţările care au comunităţi mari în Ucriana, precum Ungaria, Bulgaria, România, Republica Moldova şi Polonia.

Subiectul ar urma să ajungă şi la Strasbourg pe agenda sesiunii de la începutul lunii viitoare.

Delegaţia României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va propune dezbatarea de urgenţă a situaţiei generate de noua lege a educaţiei de la Kiev.Autor:
Constanţa Comănici
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
15 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza