România, avertizată în legătură cu Ordonanţa creditelor

FMI a pus în vedere României să modifice Ordonanţa privind creditele populaţiei în sensul asigurării unui echilibru între protecţia consumatorilor şi politica băncilor, iar Comisia Europeană ameninţă România cu procedura de ingrigment .

Adăugat: 2 Noiembrie 2010
Ultima actualizare:2 Noiembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia Europeană a trimis guvernului o scrisoare de avertisment în ceea ce priveşte forma actuală a Ordonanţei 50 privind creditele pentru populaţie, formă neagreată de autorităţile de la Bruxelles, deoarece ar încălca legislaţia Uniunii şi ar periclita stabilitatea sistemului bancar.


În prezent, Comisia Europeană aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor române, iar de acesta depinde declanşarea procedurii de infrigement.


Directorul de ţară pentru România al Comisiei Europene, Istvan Szekely anunţă că  scrisoarea trimisă României reprezintă un avertisment serios.


"Simplul fapt că a fost trimisă o scrisoare de preinfrigement înseamnă că există riscul să se declanşeze şi procedura de infrigement. Altfel, experţii n-ar fi trimis o astfel de scrisoare. Aşadar, experţii au un punct de vedere, dar care s-ar putea schimba dacă primesc şi alte informaţii",a spus Istvan Szekely.În replică, şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a declarat, cã nu este chiar aşa de grav cã avem o procedurã de pre-infringement.


"Am mai avut şi alte declanşări de procedurã de infringement, dar am trecut peste ele", a spus el.FMI şi Comisia Europeană insistã pentru modificarea Ordonanţei 50 privind creditele populaţiei, pentru a asigura un echilibru între bănci şi consumatori, dar numai Banca Naţională are expertiza necesarã de a supraveghea piaţa financiarã şi de a controla băncile, au spus luni, la unison, şeful misiunii FMI Jeffrey Franks şi directorul pentru România în cadrul misiunii Comisiei Europene, Istvan Szekely.


Ei au subliniat cã ordonanţa trebuie să asigure transparenţã şi protecţia consumatorului.


Preşedintele Traian Băsescu  a precizat , într-un interviu pentru TVR, că va promulga Legea de aprobare a Ordonanţei creditelor dacă actul normativ va îndeplini în principal două condiţii: limitarea atribuţiilor ANPC şi echilibrarea relaţiei clienţi-bănci.


Şeful statului a explicat că băncile nu trebuie să-şi recupereze pagubele pe seama clienţilor, dar nici aceştia nu pot spune că nu au obligaţii faţă de bănci.   


"Trebuie să avem grijă ca băncile să nu profite de contractele vulnerabile pe care le au cetăţenii în momentul de faţă şi să încerce să scoată din pierderile pe creditele neperformante pe spinarea clienţilor. În acelaşi timp, nici clienţii nu pot spune acum, pentru că este criză, eu nu mai am obligaţii faţă de tine, bancă", a precizat Traian Băsescu.


Ordonanţa privind creditele "ar afecra 8 milioane de credite"Prin Ordonanţa 50 privind creditarea , o serie de comisioane percepute de bănci pentru credite dispar.


În România, problema a început când autorităţile au decis să extindă prevederile directivei europene şi la creditele aflate în desfăşurare, şi la cele ipotecare.


Aceste tipuri de credite - spun bancherii - nu apar în documentul european.


Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, declară că ordonanţa ar afecta astfel aproximativ 8 milioane de credite în desfăşurare.


În plus, comunitatea bancară atrage atenţia că multe aspecte ale textului actului normativ pot avea interpretări diferite.


Reprezentantul băncilor din România mai afirmă că aplicarea ordonanţei le-ar putea cauza bancherilor găuri la o valoare estimată undeva între 450 şi 900 de milioane de euro pe an.


Ca urmare, există şanse ca scăderile de profit ale băncilor să se resimtă pe altă parte în buzunarul clienţilor, crede Radu Gheţea.  


"Băncile sunt un contribuabil mare şi, normal, dacă băncile nu mai fac profiturile care şi le puteau face pe baza creditelor, opt milioane care le-au dat, înseamnă că nu mai dau nici impozit la stat. Trebuie să vină cineva să spună "ăsta e impactul fiscal" şi cineva trebuie să spună "punem taxă pe mersul pe trotuar, pe nu ştiu ce", ca să putem face acoperirea la buget a sursei respective", spune Gheţe-


Avocatul Gheorghe Piperea declară că reprezintă peste 2.000 de clienţi ai băncilor din România care au hotărât să dea în judecată aceste instituţii din cauza presupuselor abuzuri ale băncilor.


Avocatul consideră pierderile de profit amintite de bancheri doar o ipoteză neverificată.


Cele două părţi se întâlnesc însă, totuşi, într-un punct - ordonanţa ar fi destul de prost redactată, pe alocuri avantajează băncile, în alte părţi pe clienţi - spune Gheorghe Piperea.


Avocatul ţine să sublinieze că degeaba băncile invocă ordonanţa în aceste pierderi, deoarece clienţii nemulţumiţi invocă în instanţă prevederi ale unor legi mai vechi, care nu ar fi fost respectate de bănci. 


Ordonanţa privind creditele bancare se află la Camera Deputaţilor.


Primul ministru, Emil Boc a subliniat că, la discuţiile ordonanţei din Parlament, se va încerca găsirea unui echilibru între protecţia consumatorilor şi stabilitatea financiară în sectorul bancar.


 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Octavian Coman
Adăugat:
2 Noiembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza