România atenţionată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a trimis, miercuri, României două avize motivate pentru nerespectarea regulamentelor europene privind preţurile la energie pentru consumatorii finali, un aviz pentru energie electrică şi unul pentru gaz.

Adăugat: 6 Aprilie 2011
Ultima actualizare:6 Aprilie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia Europeană constată că Legea română a energiei electrice a instituit o piaţă în care preţurile reglementate pentru consumatorii finali sunt aplicabile tuturor consumatorilor casnici şi întreprinderilor mici şi mijlocii care nu şi-au exercitat încă dreptul de a-şi schimba furnizorul.

 

 

 

În acest sens, legislaţia comunitară prevede că preţurile sunt stabilite în principal de cerere şi ofertă.

 

 

 

 

Stabilirea preţurilor pentru consumatorii finali prin intervenţia statului ridică obstacole în calea noilor intraţi pe piaţă şi, prin urmare, privează consumatorii şi companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu de pe piaţă.

 

 

 

Conform normelor privind piaţa internă a energiei, toate companiile trebuie să aibă posibilitatea de a furniza liber servicii pe întreg teritoriul UE şi de a-şi stabili singure preţuri care să reflecte situaţia reală de pe piaţă.

 

 

 

În ceea ce priveşte gazul, preţurile reglementate pentru consumatorii finali sunt încă aplicabile tuturor consumatorilor - se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.Conform normelor pieţei interne a energiei, furnizorii trebuie să aibă posibilitatea de a-şi stabili singuri preţurile, în funcţie de cerere şi ofertă, considerându-se că intervenţia statului împiedică libera concurenţă.

 

 

 

Reglementarea preţurilor se poate face numai în cazuri excepţionale, pentru protejarea clienţilor vulnerabili. România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde satisfăcător Comisiei Europene şi de a-şi respecta obligaţiile, conform legislaţiei europene.

 

 

 

În caz contrar, poate fi sesizată Curtea Europeană de Justiţie.

 

 

 

Comisia Europeană a solicitat atât României,  cât şi Italiei şi Poloniei să îşi alinieze legislaţiile naţionale privind preţurile reglementate la energie pentru consumatorii finali la normele UE.Autor:
Claudia Marcu
Editor:
Petruţa ObrejaN
Reporter:
Claudia Marcu
Adăugat:
6 Aprilie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza