România "ar putea fi afectată de extinderea conflictelor din Ucraina"

Fostul șef SIE, Teodor Meleșcanu, susține că extinderea conflictului din Ucraina pe litoralul Mării Negre și crizele din Orientul Mijlociu vor afecta România.

Adăugat: 28 Septembrie 2014
Ultima actualizare:28 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Teodor Meleșcanu, candidat la Președinția României
trimite pe mail

România ar putea fi afectată de extinderea conflictelor din Ucraina şi de crizele din Orientul Mijlociu, apreciază fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, candidat la functia de preşedinte al României.

Aflat la Baia Mare, el a declarat că efectele pozitive ale macrostabilităţii nu se resimt încă în economia reală din România.

"În perioada următoare, eu mă aştept să fim confruntaţi cu numeroase precalităţi pe plan extern. E vorba de conflictul din Ucraina şi extinderea lui pe litoralul Mării Negre, până în zone apropiate de frontiera ţării noastre. În al doilea rând, este vorba de crizele care au loc în zona Asiei mici, cum se spune, Iran, Irak, Siria, toate aceste războaie care ne înconjoară ca un lanţ de focuri. Iar pe plan intern, România e confruntată cu o problemă foarte dificilă.

După asigurarea macrostabilităţii, în România reală aceste macrostabilitate nu se reflectă, deocamdată, prin nimic. Acelaşi tip de probleme, economia e blocată, venituri foarte mici, scăderea puterii de cumpărare fac ca România în economia reală să bată pasul pe loc, să fie confruntată cu probleme deosebite", a spus Meleșcanu, citat de corespondentul RRA, Adrian Marchiș.

Serviciile "nu influențează politica"

Teodor Meleşcanu a mai spus că  serviciile de informaţii nu se implică în politică şi nu influenţează politica.

"Vreau să vă spun foarte clar: culegerea de informaţii nu se face la întâmplare, nici la inspiraţia unuia sau altuia dintre şefi, ea se bazează pe decizia unui plan luat de CSAT, care e urmărit pas cu pas de fiecare în funcţie de specialitate sa, şi are ca rezultat doar punerea la dispoziţie a beneficiarilor politici; asta însemnând preşedintele, prim-ministrul, preşedinţii celor două camere, membrii Parlamentului când au nevoie să ştie de asemenea lucruri, plus membrii Guvernului", a declarat Teodor Meleşcanu la Baia Mare.

Fostul director al SIE a precizat că serviciile nu se implică în politică însă, prin specificul activităţii lor, servesc decidenţii politici ai ţării.

 Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
28 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza