România, amendată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului

România a primit amenzi de peste 500.000 de euro la Curtea Europeană a Drepturilor Omului doar într-o singură şedinţă.

Adăugat: 3 Octombrie 2011
Ultima actualizare:3 Octombrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cea mai mare amendă pe care a primit-o statul român este de 540.000 de euro şi se datorează reclamaţiilor unor cetăţeni români care au obţinut hotărâri judecătoreşti în favoarea unei proceduri civile care implică diverse bunuri imobiliare, de la terenuri, la apartamente şi case.

Suma reprezintă prejudicii materiale, morale şi cheltuieli de judecată pe care statul român este obligat să le plătească unui grup de şapte persoane ale căror cauze au fost grupate de judecătorii Curţii sub numele de "Dosarul Lipănescu şi alţii împotriva României".

Cele şapte persoane s-au plâns la CEDO că deciziile finale au fost anulate pe calea unei acţiuni în anulare formulată de procurorul general al României.

În decizia sa, CEDO cere statului român ca unora dintre reclamanţi să le fie restituită în termen de şase luni, altora, în termen de trei luni valoarea actuală a proprietăţilor în cauză, plus pagube materiale şi morale.

De la expirarea acestui termen până la decontare, la aceste sume se va mai adăuga şi dobânda la o rată egală cu rata marginală de împrumut a Băncii Centrale Europene.

Hotărârea este definitivă.Autor:
Iolanda Bădiliță
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
3 Octombrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza