România ajută R. Moldova în promovarea exporturilor la legume şi fructe

Situaţia dificilă creată prin impunerea embargoului Rusiei asupra importului de fructe şi legume proaspete şi conservate, din Republica Moldova, impune găsirea de urgenţă a unor pieţe alternative pentru această ţară.

Adăugat: 5 August 2014
Ultima actualizare:5 August 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Date statistice publicate luni la Chişinău indică un volum al exporturilor în favoarea ţărilor comunitare şi în detrimentul spaţiului CSI, informează corespondentul Radio Chişinău.

După cum indică Biroul Naţional de Statistică, exporturile doar în Rusia s-au redus cu aproape o treime, însă aceasta rămâne cel mai mare importator al Republicii Moldova.

În acest moment, este strict necesară găsirea unor noi parteneri comerciali şi de spaţii adecvate pentru depozitare, astfel încât pierderile să fie diminuate cât mai mult cu putinţă.

România a oferit un sprijin imediat şi concret şi de această dată.

O misiune a reprezentanţilor Asociaţilor producătorilor şi exportatorilor de fructe şi struguri de masă din Republica Moldova, însoţită de ministrul adjunct al agriculturii şi industriei alimentare, Vladimir Loghin, s-a aflat la Bucureşti pentru promovarea exporturilor de fructe şi legume proaspete şi stabilirea de relaţii directe cu reprezentanţii marilor reţele comerciale şi de procesare a produselor agricole din România.

La întoarcere, ministrul adjunct al agriculturii, Vladimir Loghin, a declarat pentru Radio Chişinău:

"Consider că punţile dintre producătorii noştri şi clienţii din România au fost stabilite. Guvernul României va ieşi cu o iniţiativă foarte frumoasă, îi las pe dumnealor să o anunţe în zilele următoare, iar în ce constau contractele dintre producătorii noştri şi reţele de comercializare din România rămâne să semneze contracte şi să le execute", a spus el. 

Sprijinul din partea României, precum şi cel din partea UE nu sunt însă suficiente. 

În opinia lui Vladimir Loghin este nevoie de noi ajustări ale produselor care să răspundă criteriilor pieţelor UE.

"Trebuie să lucrăm mai mult la calitatea produsului nostru, la calitatea ambalajului nostru - asta este de fapt problema cea mare, fiindcă pieţe de desfacere pentru un produs de calitate există. Vorbim nu numai despre România şi UE, dar vorbim şi despre statele din America de Nord, cum ar fi Canada şi Statele Unite", a arătat Loghin. 

Datele oferite de către analiza Expert Grup arată că eventuale probleme de calitate a produselor autohtone exportate pe piaţa rusească nu pot fi excluse, dar restricţiile respective sunt de natură eminamente politică, motiv pentru care guvernul de la Chişinău trebuie să-şi asume o parte dintre responsabilităţi şi să identifice măsuri directe sau indirecte de compensare a pierderilor exportatorilor, cel puţin pentru un an, doi, adică până la stabilizarea pieţelor alternative de desfacere.

Autor:
Mircea Dascaliuc
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
5 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza