România acordă Moldovei 90 milioane lei pentru şcoli

Guvernul a aprobat în şedinţa de luni o hotărâre prin care alocă 90 de milioane de lei - echivalentul a 20 de milioane de euro - în sprijinul sistemului educaţional din Republica Moldova.

Adăugat: 23 Decembrie 2013
Ultima actualizare:23 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România va acorda Republicii Moldova fonduri totale de 20 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare din statul vecin, alocarea banilor fiind decisă, luni, de Guvern.

Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern, în prezenţa omologului său de la Chişinău, Iurie Leancă.

"Alocăm astăzi, prin hotărâre de guvern, 20 de milioane de euro (...), aprobăm 90 de milioane de lei, care merg în infrastructura de educaţie din Republica Moldova, bani de care vor beneficia copiii şi, sigur, părinţii care îşi duc copiii la grădiniţe şi la şcoli", a afirmat primul ministru.

Ponta: Voinea calculase greşit


Premierul Victor Ponta l-a asigurat pe oficialul moldovean că proiectul a fost refăcut, în sensul că nu mai prevede alocarea a doar 80 milioane lei, cum prevedea forma iniţială, ci 90 milioane lei, explicând că eroarea aparţine ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a calculat echivalentul a 20 milioane euro la o paritate "din vremuri mai bune".

"Când calculează, ministrul Voinea totodeauna calculează în jos. Am refăcut calculul, ca să fie 20 milioane euro", i-a spus Ponta premierului moldovean.

El i-a mai spus oficialului de la Chişinău că toţi miniştrii români îşi doreau să primească cele 90 milioane lei pentru domeniile lor, dar au fost de acord ca suma să fie cedată Republicii Moldova.

"Cred că sunt gesturi extrem de importante prin care arătăm că, dacă noi am avut un an bun, trebuie să aibă şi Moldova un an bun. De altfel, anul acesta aţi luat o decizie fundamentală la Vilnius, anul acesta Curtea Constituţională din Moldova a decis că limba română este limba oficială, deci, Moldova a avut un an bun, România a avut un an bun şi cred că trebuie să ne sprijinim ca şi 2014 să fie la fel de bun", a adăugat Ponta.

Ponta i-a dat lui Leancă DVD-uri cu desene animate: Tom şi Jerry pot să vorbească şi în română

Premierul Victor Ponta i-a oferit luni premierului Republicii Moldova, Iurie Leancă, o colecţie de DVD-uri cu desene animate traduse în limba română şi a propus iniţierea unei campanii naţionale de strângere de cărţi şi materiale video în limba română care să fie date elevilor de peste Prut.

"Eu am început primul cu donaţia. Uite, domnule prim-ministru, filme în limba română pe care ţi le dăm pentru că Tom şi Jerry pot să vorbească şi în română, nu doar în ruseşte neapărat", a declarat Ponta.

Premierul s-a adresat apoi ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, şi presei pentru lansarea şi sprijinirea unei campanii naţionale în şcoli în vederea strângerii de cărţi, manuale şi filme destinate copiilor care învaţă în grădiniţele şi şcolile din Moldova.

"Vreau să vă rog, împreună cu toate şcolile din ţară, este şi o perioadă specială a anului, să strângem pentru anul viitor DVD-uri, cărţi, filme de orice fel pentru preşcolari şi şcolari de la începutul anului, de la începutul ciclului de educaţie şcolară. Cred că este un efort pe care pot să-l facă toţi elevii, toţi profesorii, la nivel naţional. Sunt absolut convins că foarte mulţi au acasă prea multe filme sau prea multe cărţi pe care nu le mai folosesc şi cred că foarte mulţi copii de dincolo de Prut ar aprecia foarte mult acest lucru", a mai spus Victor Ponta.

Printre DVD-urile pe care Ponta i le-a înmânat lui Leancă se regăsesc desenele anaimate "Aladin", "Mulan", "Prinţesa şi Broscoiul" şi "Motanul Încălţat".

Săptămâna trecută, premierul Ponta a anunţat că România va acorda "aproximativ 80 milioane lei, aproape 20 milioane euro" pentru dezvoltarea sistemului de educaţie din Republica Moldova şi a cerut tuturor celor care muncesc în școlile românești să fie "solidari", arătând că este un gest de solidaritate care va conta la fel de mult ca orice altă investiție în orașele sau școlile româneşti.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
23 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza