România "a ratat şansa de a intra în Schengen" din cauza modificărilor la Codul Penal

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că raportul Comisiei Europene privind MCV va fi unul negativ din cauza modificărilor la Codul Penal care îi privesc pe parlamentari, fapt pentru care România a ratat şansa de a intra în Schengen.

Adăugat: 12 Decembrie 2013
Ultima actualizare:12 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu atrage atenţia că România a ratat şansa de a intra în spaţiul Schengen, întrucât raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei va fi unul negativ, din cauza modificărilor adoptate de Camera Deputaţilor la Codul penal.

Într-un interviu la un post de televiziune, şeful statului a spus că schimbarea statutului de funcţionar public nu se referă numai la parlamentari, ci şi la alte categorii sociale.

El a explicat că lipsa unui contract de muncă fereşte mai multe categorii de funcţionari de rigorile legislaţiei anticorupţie şi de integritate. 

"Nu mai au contract notarii şi sunt atâtea fraude în procesele de restituire, unde mai devreme sau mai târziu, notarii care au făcut fraude împreună cu cei implicaţi, cu beneficiarii, vor trebui să răspundă în faţa legii, avocaţii, care de atâtea ori tranzacţionează influenţă către judecători şi procurori - şi avem numeroase cazuri depistate de DNA -, judecătorii. Deci, nici ei nu mai au statut de funcţionar public, pentru că nu au contract de muncă. Deci, toţi cei care nu au contract de muncă nu mai intră sub incidenţa acestui tip de legislaţie care vizează corupţia", a afirmat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că Valeriu Zgonea ar trebui să demisioneze de la conducerea Camerei Deputaţilor.

Acesta susţine, însă, că modificările aduse Codului penal nu îi protejează pe parlamentari de ANI sau DNA.

Într-o scrisoare trimisă la Palatul Cotroceni, preşedintele Camerei Deputaţilor vorbeşte de "o amplă campanie de dezinformare" şi precizează că deputaţii şi senatorii vor răspunde în continuare în faţa legii la fel ca orice cetăţean al României.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
12 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza