România a notificat Comisia Europeană. Piaţa internă de legume şi fructe, supraîncărcată

Experţi în agricultură din ţările membre ale Uniunii Europene discută, joi, la Bruxelles , modalităţile prin care se pot amortiza efectele produse de embargoul Rusiei asupra fructelor şi legumelor din spaţiul comunitar.

Adăugat: 13 August 2014
Ultima actualizare:13 August 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Producătorii români s-au plâns la începutul acestei săptămâni că piaţa internă este supraîncărcată după redirecţionarea cantităţilor destinate exportului în Federaţia Rusă, iar astfel preţurile scad consistent şi nu le mai acoperă cheltuielile.

Astfel, România a notificat oficial, marţi, Comisia Europeană cu privire la situaţia sectorului de legume şi fructe din România, a declarat pentru Agerpres secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, însă deocamdată nu există o evaluare a pagubelor.

În prezent se aşteaptă date din ţară, de la producători, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-o organizaţie profesională.

La Bruxelles ar urma să se aprobe una dintre soluţiile posibile pentru a putea compensa pierderile - poate fi intervenţia publică, recoltarea înainte de coacere sau distribuţia gratuită, arată oficialul de la agricultură.

În urmă cu două zile, reprezentanţii asociaţiilor de producători de legume şi fructe din România au cerut insistent intervenţia autorităţilor, estimând pagubele produse de embargo la circa 300 de milioane de euro.

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, coordonează grupul de lucru al experţilor întrunit după ce Moscova a blocat importurile de carne, lactate sau fructe şi legume din ţările vestice, ca răspuns la sancţiunile care i s-au aplicat după acuzaţiile de implicare în tensiunile din estul Ucrainei.

Dacian Cioloş a amintit că Politica Agricolă Comună dispune de instrumente noi şi moderne pentru a-şi sprijini producătorii, inclusiv prin rezerva de criză, care poate fi deja mobilizată.

El s-a arătat încrezător că sectorul agricol european se poate reorienta rapid către noi pieţe.

Rusia a făcut deja această mişcare, întărindu-şi relaţiile comerciale cu Turcia sau Egiptul.Autor:
Nicoleta Turcu
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
13 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza